ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 5 % по-скъпи храни от догодина заради новите транспортни разходи

Магазин

Поскъпване на хляб, мляко, сирене и месо с до 5%, заради по-високите разходи за транспорт. Това прогнозират производители, търговци и превозвачи. Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси от догодина значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често, съобщи Нова телевизия. 

Всеки ден хиляди стоки се транспортират от производителите до търговската мрежа. И в момента огромни количества плодове и зеленчуци тръгват от складовете на едро към магазините и пазарите в страната.От следващата година разчетите на превозвачите са категорични: пътните такси, които транспортните фирми плащат, ще скочат драстично, което веднага ще повлече нагоре и цените на основните стоки и услуги.

Според предложените варианти на Световната банка всички автомобили над 3 тона и половина ще плащат такси – 12, 20 или 26 стотинки за км.

„Към момента цената на превозната услуга е 1,60-1,80 – тогава ще се стигне 1.80-2.00 лв. Ако приемем, че в момента един превозвач с един камион осъществява превози за около 100 хил. км  (и към момента плащаме годишна винетка от 1340 лв. във вариант за толтакса – например за 20 ст./км – ще плащаме 20 хил. лв., разходът ни значително се увеличава”, пресметна Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.

Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. Това ще оскъпи продукцията, която возят.

„Неминуемо това ще се отрази и на цените на стоките – основно на масовите, които всекидневно се превозват”, предупреждава Арабаджиев.

„Стоки, които трябва да се превозват на по-голямо разстояние, ще бъдат повече изложени на поскъпване.  Това са бързооборотните стоки – хранително-вкусова промишленост, плодове, зеленчуци, които зависят от транспорт”, казва и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

А повишението ще бъде платено от крайния потребител.  По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта.

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци.

„При домат, краставица, мандарина, портокал – би могло да окаже сериозно влияние. Ако вземем екзотични стоки – като ананас и плодове от далечни дестинации – транспортният разход и сега е много висок и понеже цената е такава, че се пазарува в по-малки обеми – тама няма да има огромно значение”, каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по борсовите стоки и тържищата.

„Например за доматите, които идват от Албания и се транспортират от около 500 км, при въвеждане на толктакса , цената ще се повиши с около 10 ст./ кг”, обясни търговецът Красимир Станков.  Красимир пресмята, че поне 10 % от цената на стоката, която получава, плаща за доставянето й. При ръст на цените очаква отлив на потребители.

Владимир Иванов казва, че 3-4 стотинки повишение на цената на килограм са в състояние да фалират един търговец, докато пазарът на дребно не би трябвало изобщо да реагира на такъв тип изменения от порядъка на няколко стотинки.

„Ако например 1 лв. струва доматът, ще стане около 1,10 лв. В момента бизнесът е доста труден – хората изнемогват. Тия 10 стотинки са осезаеми и това ще доведе до намаляване на потреблението”, казва Красимир Станков.

Най-голямо ще бъде поскъпването при вносните плодове и зеленчуци, по-малко – при родната продукция.

„Това в известна степен ще е плюс, но негативният резултат ще е в крайния клиент, защото той ще трябва да плати тези допълнителни разходи”, допълва Цветан Симеонов.

Новите транспортни разходи вече се усещат и при доставките на хляб.

„При хляба има най-тежката логистика от всички пазарни стоки – с оглед на това транспортните разходи, които набъбват последните седмици, променят сериозно себестойността на хляба. Заложените разходи не са по-малко от 3 до 5 %”, обясни председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Това бързо ще повлече нагоре и цените на хляба. От бранша все още нямат точни разчети, но при очаквания ръст на пътните такси и новите цени на горивата – поскъпването може да достигне и 3 %.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст