ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хора, пътища и дупки

Облекчават процедурата за пререгистрация на лечебните заведения. С шест месеца ще разполагат болниците, за да приведат дейността си според изискванията на новите медицински стандарти, които ще бъдат изготвени в началото на 2019 година. След това новата агенция "Медицински надзор" ще прави проверки и ще следи дали изискванията са изпълнени.

 

Удължават с две години срока за изготвяне на цифрови карти и Агенцията по гоедезия, картография и кадастър ще има време до края на 2020 г. да ги изработи. Това предвиждат промени в наредба, която Министерството на регионалното развитие и благоустройството е публикувало за обществено обсъждане.

 

Международната рейтингова агенция Fitch (Фич) прогнозира, че икономическият растеж у нас през 2018-а ще остане близък до отчетения през миналата година, на ниво от 3.7%, преди да се забави през 2019-а до 3.5% и 3% през 2020 година. Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от политиката на увеличение на заплатите в бюджетния сектор и минималната работна заплата, както и от очакваното ускорение в усвояването на средства по европейските фондове. Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB' в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива.

 

Страната ще привлече 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии. Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2.2 млрд. лв. през 2019-а.

 

Общо 350 електрически автомобила са регистрирани в София. Само за последните 6-7 месеца са купени с 40% повече спрямо същия период на 2017-а. Заради тенденцията да се вдига броя на тези возила столичната община ще обяви конкурс за поставяне на нови зарядни станции. Предвижда се те да са върху стълбове на уличното осветление. Зарядните станции ще се монтират на 25 локации в синята и зелената зона. По една ще бъде поставена и в по-отдалечените от центъра квартали.

 

Поредният обявен срок за поява на е-здравеопазване – края на 2019-а, е на път да не бъде спазен. Комисията за защита на конкуренцията образува производство по жалба на "Стемо-Гама Консулт" за изграждане на част от електронната здравна система, която е на стойност 2.5 млн. лева. Това спира търга до произнасянето на регулатора. И отдалечава още гражданите от обещаните от преди повече от десет години е-рецепти, направления и регистри.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст