Юнкер вярва, че до другата есен Румъния ще влезе в Шенген

жан-клод юнкер виорика дънчила

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази днес надеждата до следващата есен Румъния да бъде приета в Шенген. Той направи това изявление на съвместна пресконференция с румънския премиер Виорика Дънчила след общо заседание на ЕК и румънското правителство по повод предстоящото от 1 януари румънско председателство на Съвета на ЕС.

До края на мандата на ЕК Румъния трябва да бъде приета в Шенген, остава да бъдат положени още усилия и мисля, че ще бъдат положени, каза Юнкер. В отговор на въпрос, свързан с последния доклад за страната по механизма за сътрудничество и проверка председателят на комисията поясни, че ЕК е привлякла вниманието на румънските власти към някои слабости. Има нужда от усилия, искам до края на мандата ми страната да бъде приета в Шенген, добави той. Имаме някои различия по въпроса за върховенството на закона и ги обсъдихме, допълни Юнкер.

В Румъния има върховенство на закона, стараем се да осигурим независимост на съдебната система, коментира Дънчила. Не бих искала да поставяме Унгария, Полша и Румъния на равна основа – обстановката навсякъде е различна. Не виждам връзка между председателството и върховенството на закона, добави тя.

В отговор на въпрос, свързан с използването на правилата на ЕС за защита на личните данни срещу журналисти в нейната страна премиерът обясни, че румънската конституция защитава свободата на изразяване, но когато са засегнати лични данни, европейските правила са задължителни, а не пожелателни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст