Бизнесът връща “американските централи” в дневния ред

„EЙ И ЕС Марица Изток I”  Електрическа централа Гълъбово ТЕЦ

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отправи смазващи критики за случващото се в българската енергетика. В четвъртък (6 декември) ръководената от Кирил Домусчиев организация излезе с остро становище, в което подчерта, че реформите закъсняват, няма ясна визия за развитие и предвидимост в участието на централите на свободен пазар. Работодателите заявяват, че нямат достъп до дългосрочни продукти, конкурентни цени и предвидимост, въпреки че в организацията членуват компаниите с най-голямо потребление на електрическа енергия в страната. Липсвали каквито и да било усилия за реформи в енергетиката, даже популизмът се засилвал с обещания за розово бъдеще на въглищните централи. Бизнес организацията категорично настоя за прекратяване на дългосрочните договори с когенерациите, както и с ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", известни като "американските централи". От КРИБ предложиха също така преструктуриране на НЕК чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия.

Поискането прекратяване на контрактите на централите в Маришкия басейн е дългосрочна инициатива на бизнеса. Още преди месеци работодателските организации постигнаха споразумение с правителството в тази посока. Краят на годината бе заложеният приблизителен срок за приключване на "начинанието". Идеята бе двата ТЕЦ-а да продават ток на свободния пазар. Ръководствата им изразиха готовност да трансформират сключените дългосрочни договори за задължително изкупуване на електроенергията им от НЕК на преференциални цени, така че да се запазят интересите и на инвеститорите, и на българските граждани. Както и да излязат на свободния енергиен пазар. Тези теми следва да са обект на преговори с кабинета. Информация за какъвто и да е напредък от април насам на практика няма. 

"Бизнесът постъпва добре, предупреждавайки и биейки камбаната. Договорите с американските централи трябва да бъдат прекратени, тъй като по този начин може да се освободят около 300 милиона лева", отбеляза преди дни енергийният експерт Атанас Тасев пред БНТ. 

В интервю за в. "БАНКЕРЪ" в края на месец май председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отбеляза, че разтрогването на договорите можеше да случи доста бързо. "Едната от централите се е изплатила и всеки ден продължаваме да надплащаме т.нар. невъзстановими разходи. За "Марица 1" остава сума от порядъка на 100 млн. за покриване на невъзстановимите разходи. Смятаме, че с "тройката" договорът трябва да бъде прекратен от 1 юли, а с "единицата" също би трябвало да бъде прекратен непосредствено след като бъдат изплатени тези 100 милиона. Или пък да бъде прекратен с едноразовото им изплащане. Това може да стане много преди края на годината", поясни тогава Велев. 

В следващите месеци обаче не последва нищо. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст