Асандж ще може да напусне еквадорското посолство в Лондон

асандж

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви снощи, че "са изпълнени" условията, за да може основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж да напусне еквадорското посолство в Лондон, където се укрива от 2012 г., за да избегне възможно съдебно преследване от САЩ, предаде Франс прес.

"Условията са изпълнени, за да може Асандж да вземе решение да напусне посолството и да е почти на свобода", обяви Ленин Морено пред журналисти. Той посочи, че Обединеното кралство е дало уверения, че австралиецът няма да бъде екстрадиран в държава, където животът му ще бъде заплашен.

"Казвам "почти на свобода", тъй като няма как да забравим, че той не се яви пред британски съд и трябва да излежи присъда, която не е много дълга. Това ще реши британското правосъдие", добави държавният глава.

Британското правителство официално посочи пред Кито, че конституцията на Великобритания не позволява екстрадицията на лице в държава, където животът му е в опасност", уточни Морено.

Великобритания предостави достатъчно гаранции на Асандж, че може да напусне посолството на Еквадор в Лондон, предаде и Асошиейтед прес.

Въпреки че обвиненията в Швеция срещу Асандж за изнасилване и сексуално насилие бяха оттеглени през май 2017 г., британското правосъдие отказва да отмени заповедта за ареста му, защото през 2012 г. не е спазил условията за пускането му под гаранция.

47-годишният австралиец се страхува, че ако напусне посолството, ще бъде арестуван и после екстрадиран и съден в САЩ заради публикуването през 2010 г. от Уикилийкс на многобройни американски военни тайни и американски дипломатически документи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст