ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руснаците кацнаха във Венецуела

ту-160 венецуела

Русия изпрати във Венецуела два стратегически бомбардировача Ту-160, способни да носят ядрено оръжие, и това предизвика остра размяна на реплики между Вашингтон и Москва. Американският държавен секретар Майк Помпео написа в Туитър, че "две корумпирани правителства пилеят държавни средства и потъпкват свободата и свободите, докато народите им страдат". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли коментара на Помпео като "недипломатичен" и "неуместен".

Раздразнението във Вашингтон не е случайно, защото маневрата може да означава, че Русия се готви да установи дълготрайно военно присъствие в южноамериканската държава. Както съобщи руският вестник "Новая газета", позовавайки се на военни и дипломатически източници, руското ръководство е взело решение, а венецуелският президент Николас Мадуро не е възразил да бъдат разположени руски стратегически самолети на един от венецуелските острови в Карибско море, където в момента има военноморска база и военно летище. Става дума за разположения на 200 км североизточно от Каракас остров Орчила, на който преди десет години вече са идвали руски военни представители.

Още покойният венецуелски лидер Уго Чавес е предлагал острова за руска база. През септември 2008-а бомбардировачи Ту-160 за първи път се приземяват на международното летище Майкетия в близост до Каракас. Тъй като базирането на самолети, годни да носят ядрено оръжие, на гражданско летище не е добър вариант, Чавес, самият той бивш летец, споделя идеята си за изграждане на база на острова.

Според венецуелските закони установяването на чуждестранни военни бази в страната е забранено, но не и временното базиране. През 2009-а тогавашният началник на руската далекобойна авиация генерал-майор Анатолий Жихарьов заявява, че е целесъобразно летището на остров Орчила да бъде използвана за "временно базиране" на руските стратегически самолети. Тогавашният президен Дмитрий Медведев не взема такова решение, а скоро след това подписва с Барак Обама Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен като "Нов СТАРТ".

Днес обаче ситуацията е различна – Съединените щати смятат да се оттеглят от Договора за ракети с малък и среден обсег и да не преподписват "Нов СТАРТ". И руските самолети пак се появиха над Карибско море.

Косвено свидетелство за руските намерения е и фактът, че групата от два Ту-160 е ръководена лично от командващия руската далекобойна авиация генерал-лейтенант Сергей Кобилаш. А венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес на срещата си с руския си колега Сергей Шойгу в Москва на 6 декември заяви, че между страните им има добри отношения, но е добре те да бъдат "задълбочени и направени по-ефективни".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст