ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ призовават Унгария да се помири с Украйна

Дейвид Корнстийн

САЩ призоваха Унгария да подобри отношенията със съседна Украйна и да не се опитва да блокира сътрудничеството на Киев с НАТО, заявявайки, че "ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на фронтовата линия на руска агресия", предаде Ройтерс, като се позова на американското посолство в Будапеща.

Унгария обвинява Украйна, че погазва образователните права на етническото унгарско малцинство, и заплашва като ответна мярка да блокира усилията на Киев за сближаване с НАТО и ЕС, посочва Ройтерс.

Посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Корнстийн е заявил пред парламентарна комисия, че Унгария може да направи повече за "приоритетна подкрепа на съюзите" в момент, когато, по думите му, "Русия представлява подновена заплаха за Украйна и Европа".

"Сега повече от всякога Русия подлага Запада на тест", твърди Корнстийн в изявление, разпространено от посолството. "Силното ни усeщане е, че като съюзници в алианса най-добрият начин да насърчаваме реформите в Украйна е като разговаряме с нея, а не като блокираме ангажимента й с НАТО", заявява той.

По думите на Корнстийн Унгария, която е силно зависима от руския нефт, газ и ядрена експертиза, си играе с огъня като ухажва президента Владимир Путин.

"Трябва да не изпускаме от поглед голямата картина", казва Корнстийн. "Путин не се интересува от националния суверенитет. Неговото виждане е неоимперско. Ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на фронтовата линия на руската агресия", продължава американският дипломат.

Държавният секретар в унгарското външно министерство Левенте Модяр е заявил пред парламентарната комисия, че различията между САЩ и Унгария не са стратегически и че се надява, че диалогът ще спомогне за коригирането им, според държавната информационна агенция MTI.

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи западните санкции срещу Русия заради анексирането на Кримския полуостров и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна, но същевременно критикува тези мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст