ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на бюро “Зелена карта” подаде оставка

Орлин Пенев

"С настоящото съобщение Ви уведомяваме, че днес, 13.12.2018г., г-н Орлин Пенев подаде оставка в качеството си на председател и член на управителния съвет на Сдружение "НББАЗ" по здравословни причини." Това пише на сайта на Национално бюро "Зелена карта" .

Запознати  със случващото се обаче коментират, че оставката е свързана с наложения от Брюксел мониторинг над български застрахователни компании заради неизплатени щети при пътни произшествия в чужбина.

Според неофициална информация повод за строгата санкция е проблем с изплащането на обезщетения при инциденти в чужбина  основно от две български застрахователни компании – "Лев Инс" и "Дал Бог Живот и здраве".

Орлин Пенев оглави Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) в края на 2012 година. На състоялото се през ноември същата година общо събрание присъства и Мариус Вищовски, председател на Съвета на бюрата. Той пристигна по повод създалия се проблем: че български застрахователни компании вече за пореден месец бавят изплащането на обезщетения при настъпили пътно-транспортни произшествия в чужбина с участието на автомобили с българска регистрация. Става дума за няколко дружества, коментират запознати. В медиите вече бяха обявени имената на три от тях. Проблемите идват най-вече от Италия, Испания и Румъния.
Когато българска кола причини ПТП, наш застраховател покрива щетите. Това се случва в срок до три месеца по закон. Ако компанията не иска да изплати обезщетение на пострадалия чужденец, той завежда иск и средствата му се дават от местното бюро по "Зелена карта". То, след като плати, си иска парите от българското бюро – НББАЗ. От своя страна НББАЗ си възстановява парите от банковата гаранция на застрахователя, която в момента е 600 хил. евро.  В случай на пълно или частично плащане по издадена банкова гаранция  съответният застраховател се задължава в едномесечен срок от плащането да поднови банковата гаранция, по която е извършено плащане, до пълния размер. Всички щети, които са покрити от гаранцията, се считат за забавени или отказани. Независимо че не  предприемаше мерки досега, проблемът се задълбочаваше, а Европа ни наблюдаваше. Съветът на бюрата още тогава заплашиха страната ни с процедура по мониторинг, най-краткият срок за който е пет години.

Подробности за проблемите със "Зелена карта" четете на стр. 6.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст