ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съучастник на Борислав Манджуков отново застава пред съда

Съд Варна

Съучастник на застреляния през 2014-а година Борислав Манджуков отново ще застане пред съда. Окръжната прокуратура във Варна обвинява бизнесмена Тинко Димитров в длъжностното присвояване зърно на стойност близо 2,5 млн. лева. Според обвинението Димитров е откраднал 5 190 800 кг пшеница,  1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия. Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2,498 млн. лева. Длъжностното присвояване е в особено големи размери и се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, сочи БНР.

В периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г. в Провадия и Варна като управляващ  и представляващ на “ТинкомИнвест” ЕООД – Варна, подсъдимият присвоил зърното на 7  земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Димитров сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали възнаграждение за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Димитров продал вложената за съхранение земеделска продукция на вложителитеот името на собствените си фирми – „Тинкоминвест“ ЕООД и „Агротинком“ ЕООД.

Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите  Тинко е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен. Заедно с известния варненски бизнесмен Борислав Манджуков той е обвинен, че през лятото на 2007-ма е имитирал фиктивни сделки със зърно. Според прокуратурата чрез хватките между „Тинком инвест“ и „Арго-2002“ Димитров е избегнал данъчни задължения за 175 600 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст