ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Три мастодонта финансирали протеста

Протест на строителите

Политическият съюз  "Демократична България" публикува своя позиция в четвъртък (13 декември), в която твърди, че три от най-големите строителни фирми са финансирали демонстрацията в София, организирана от Камарата на строителите. Демократите посочват "Главболгарстрой", "Хидрострой" и "Джи Пи Груп". Според информацията, разпространена от политиците, всяка от тях е направила "извънредна допълнителна вноска" на стойност 20 000 лв. в строителната камара. Това се е случило в периода между 4 и 10 ноември. 

Политическото движение е на мнение, че "тези фирми са силно приближени до всяка власт и са организирали фалшив протест, за да окажат подкрепа на управляващите". Наред с това подписката, която бе внесена от камарата в парламента, не е била подписана от редица строителни компании, в това чисо членове на организацията. Демократите съобщават, че с тях са се свързали десетки български малки фирми, за да декларират, че не подкрепят организацията на камарата и не са се включили в подписката. В добавка съюзът между ДСБ, "Да България" и "Зелените" отправя критики, че камарата е отдавна превзета от властта и не защитава интересите на средния и дребниян бизнес.

Политиците акцентират също така, че "настоящият председател на управителния съвет (Илиян Терзиев – бел. ред.) е близък до тези, които фалираха КТБ", както и че бившият председател на Камарата на строителите е бил издигнат "по заслуги" до шеф на пътната агенция". 

"Сегашното ръководство на камарата е превърнало организацията в присъдружна на властта  чрез своите позиции в нейна подкрепа по отношение на скандалите с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", трагедията край Своге и други. Свидетели сме на класическо срастване на политическа с икономическа власт – характерно за авторитарни режими, които използват разпределянето на публични средства, за да укрепват управлението си", допълват от "Демократична България". Те изказват несъгласие и с допълнителните 1.3 млрд. лв., отпуснати от правителството за магистрала "Хемус", тъй като парите се давали под натиска на манифестации.

Междувременно Строителната камара излезе с позиция срещу депутата от БСП Елена Йончева и нейното изказване, че демонстрациите в столицата показват страх и паника от извършването на проверка. "Изявлението на Йончева показва, че за пореден път тя не е разбрала важните послания, отправени ясно и категорично от строителния бранш. А именно: да спре използването на бранша за политически цели! Мирната демонстрация няма връзка с искането за експертиза и уверяваме г-жа Йончева, че не сме в паника и не изпитваме страх от проверки", се казва в декларацията. От камарата добавят, че настояват проверките на качеството на пътищата да бъдат извършени при стриктното спазване на съществуващото законодателство. От браншовата организация подчертават, че не приемат "популистки изказвания на депутата Елена Йончева и настоява тя да подкрепи с доказателства твърденията си за корупция и злоупотреби в строителството, а ако не разполага с такива, публично да го заяви".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст