ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хора, пътища и дупки

данъци

Точно 22 дни може да се ползва отстъпката от 5% от дължимия за внасяне годишен данък върху доходите от изминалата 2018-а. За първи път годишните данъчни декларации ще се подават от 10 януари, а крайният срок е 30 април. Но ако декларацията се подаде онлайн до 31 януари и в същия срок се плати дължимият данък, има отстъпка от 5 на сто. Всички облекчения и отстъпки се ползват, само ако човек няма стари задължения към хазната.

 

Природният газ поскъпва с 3.51% от 1 януари. Цената му за първото тримесечие става 44.80 лв./MWh без акциз и ДДС. Независимо от повишението, реалното увеличение за битовите и корпоративните клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2%, тъй като цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят. 

 

Реалният ръст на икономиката се забавя и за 2018-а ще е около 2.7%, е записано в анализ на "Райфайзенбанк" за отминалата година. Най-голям принос за увеличението на БВП са имали услугите, следвани от селското стопанство и индустрията. Ръстът на потреблението е движен от покупки на имоти и автомобили, стимулирани от ниските лихви.

 

България заема предпоследното място от общо 32 държави от Европа и последно в ЕС по броя на нови автомобили на глава от населението. Показателят за 11-те месеца на миналата година отчита притежаването на 4 нови коли на 1000 българи. Непосредствено пред нас е Румъния с 6/1000, а зад нас е Украйна с 2/1000.

 

Максимален осигурителен доход от 3000 лв. и минимална работна заплата от 560 лв. са в сила от 1 януари. Така почасовата ставка ще е 3.37 лева. Сумата ще се увеличава всяка година до достигане на минимална заплата от 650 лв. през 2021-а.

 

Евродиректива ще спира търговията с фалшиви лекарства. Тя ще влезе в сила от февруари и се отнася за продажбата на медикаментите, които се продават с рецепта в аптеките. Върху тях ще бъде нанасян специален номер, чиято наличност или липса, ще се установява от магистър-фармацевта, чрез сканиране на баркода посредством специален четец. По данни на Европейската агенция по лекарствата до 4% от лекарствените продукти в Европа са фалшиви, внос предимно от Индия и Китай.

 

Турските власти са взели решение да въведат от 1 януари такси за сигурност на някои летища. Те ще са в размер на 1.5 или 1 евро в зависимост от големината на аеропорта. Таксата ще засегне пътниците, които пристигат от чужбина.

 

Очакваното увеличение на пътните такси по главната магистрала в Северна Гърция – "Егнатия", както и на свързаните с нея напречни главни пътища, няма да влезе в сила от 1 януари. Причина за отлагането е, че увеличението все още не е получило одобрение от компетентната дирекция на Европейската комисия. Според решение на гръцкото правителство таксите трябваше да бъдат увеличени от 0.03 на 0.05 евро, като на различните пунктове за събиране на тол такса увеличението щеше да бъде от 66 до 150 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст