ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Концесионерът в Белград прибира и летище “Гетуик”

летище "Гетуик"

Френският гигант в управлението на летища Vinci Airports обяви, че ще плати 3.1 млрд. долара за 50.1% от акциите на втората най-натоварена аерогара в британската столица "Гетуик". Офертата е съвместна с инвестиционни фондове от Абу Даби и Австралия, а сделката ще бъде финализирана в първата половина на 2019-а. 

С 45.7 млн. пътници през 2018-а "Гетуик" ще стане най-голямото летище в глобалната мрежа на Vinci. В Лондон аеропортът се конкурира с "Хийтроу" и "Станстед". Управлението на Vinci ще е ключово, защото и трите летища се надпреварват за правителствена "благословия" за изграждане на нова писта. Предвижда се инвестиция в размер на 1.11 млрд. лири, така че "Гетуик" да увеличи капацитета на двата си терминала в следващите пет години. 

Остатъчният дял от акциите в летището ще останат собственост на компанията Global Infrastructure Partners. Тя управлява активи – предимно летища и пристанища, оценени на 40 млрд. долара. Global Infrastructure Partners придоби дял в "Гетуик" през 2009 г. за сумата от 1.5 млрд. паунда. Последните финансови резултати на аеропорта показват печалба от 411 млн. паунда и приходи от 764 млн. паунда. 

Vinci Airports оперира около 35 летища в страни като Япония, Бразилия, Франция и Камбоджа. Фирмата работи и по изграждането на тол системи, както и на пътна инфраструктура.

В началото на година френският оператор спечели 35-годишната концесия на летището в Белград, като брои 501 млн. евро и се ангажира да инвестира още 732 млн. евро. 

Развитието на белградската аерогара и оператора й следва да прикове вниманието на българските власти, тъй като тя е пряк конкурент на "Летище София". Българското правителство също работи по концесията на столичния аеропорт. До 29 януари 2019-а ще приключи събирането на оферти от частни компании. Прогнозната обща стойност на концесията е 3.8 млрд. евро, или около 7.6 млрд. лева. Концесионерът ще трябва да изгради трети терминал през първите десет години от избирането му. Освен това е необходимо неговите общи инвестиции да са минимум 600 млн. евро. Отделно държавата ще получава годишно не по-малко от 15 млн. лв. без ДДС, или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст