ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Летище “Гетуик” отива при концесионера от Белград

летище Гетуик

Френският гигант в управлението на летища Vinci Airports обяви, че придобие контрол над лондонския аеропорт "Гетуик". Vinci ще плати 3.1 млрд. долара за 50.1% от акциите на втората най-натоварена аерогара в британската столица. Офертата е съвместна с инвестиционни фондове от Абу Даби и Австралия, а сделката ще бъде финализирана в първата половина на 2019 година. Покупката на мажоритарния дял в "Гетуик" ще разшири значително авиационното портфолио на Vinci. 

С 45.7 милиона пътници през 2018 г. "Гетуик" ще стане най-голямото летище в глобалната мрежа на Vinci. В Лондон аеропортът се конкурира с "Хийтроу" и "Станстед". Управлението на Vinci ще е ключово, защото и трите летища се надпреварват за правителствена "благословия" за изграждане на нова писта. Предвижда се инвестиция в размер на 1.11 млрд. лири, така че "Гетуик" да увеличи капацитета на двата си терминала в следващите пет години. 

Остатъчният дял от акциите в летището ще останат собственост на компанията Global Infrastructure Partners. Тя управлява активи – предимно летища и пристанища, оценени на 40 млрд. долара. Global Infrastructure Partners придоби дял в Гетуик през 2009 г. за сумата от 1.5 млрд. британски лири. Последните финансови резултати на аеропорта показват печалба от 411 млн. лири и приходи от 764 млн. лири. 

Vinci Airports оперира около 35 летища в страни като Япония, Бразилия, Франция и Камбоджа. Фирмата работи и по изграждането на тол системи, както и на пътна инфраструктура.

В началото на година френският оператор спечели 35-годишната концесия на летището в Белград.Vinci Airports брои 501 млн. евро за концесията и е поела ангажимент да инвестира още 732 млн. евро. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст