ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Роди се магистрала “Европа”

Калотина

Пътната отсечка между столицата и граничния пункт "Калотина" ще се казва магистрала "Европа", а магистрала "Люлин" между София и Перник ще се влее в "Струма". Това реши правителството на последното си заседание за тази година. На практика кабинетът променя списъка с пътищата от републиканската мрежа и утвърждава тези, за които ще се плаща винетна такса. 

В съобщението от "Дондуков" 1 се уточнява, че промените по отношение на магистрала "Люлин" се правят най-вече заради малката дължина на трасето – близо 20 километра. Освен това отсечката е естествено начало на "Струма", която трябва да свърже столицата с гръцката граница, минавайки през Перник, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна и гр. Сандански. 

Колкото до пътя между Калотина и София, на 15 ноември бе подписан договор за изграждане на 14.5 км в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман". Изпълнител на отсечката ще е обединението "Щрабаг БПА" ДЗЗД с участници: "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. То спечели търга с цена от 137.5 млн. лв. бeз ДДC (или пo 9.5 млн. лв. нa ĸилoмeтъp). 

Предстои подписването на договор и за още един участък – 17 км между Драгоман и Сливница. Той ще се изгражда от "ГБС Инфраструктурно строителство" АД. Компанията на Симеон Пешов спeчeли обществената поръчка c цeнa от 97.8 млн. лв. бeз ДДC, или пo 5.75 млн. лв. нa ĸилoмeтъp. (Магистрала "Европа" следва да е част от основната трансевропейска транспортна мрежа по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута).

Изготвянето на списъка с пътищата, за които ще се плащат винетки, доведе до институционален спор между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община. Предстои да стане ясно дали за преминаването през Околовръстното шосе в София ще се плаща. Местната власт е против тази идея, докато от пътната агенция предлагат за отсечки като Северната скоростна тангента да се плаща, тъй като там има сериозен трафик от тежкотоварни автомобили. 

Необходимо е да се уточни и как жителите на близките до София населени места да бъдат освободени от пътните такси. Обсъжданията започват след сигнал за поставени табели за винетка на Околовръстния път. "Столична община води разговори с Агенция "Пътна инфраструктура". Оттам са поели ангажимент, че до всяко населено място на територията на общината хората ще имат достъп с автомобилите, без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските автобуси", обясни преди дни кметът Йорданка Фандъкова. 

Ще припомним, че от 1 януари хартиените винетни стикери стават изцяло електронни. Цените остават същите – за леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лева. Въвежда се и нова "уикенд винетка" на цена от 10 лв., която ще важи за дните от петък до неделя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст