Барета от специалните служби стана свещеник

В началото на Новата година православната църква почита паметта на Свети Василий Велики.

След 31 години служба в системата на МВР, барета и експерт в спецотряда в борба с тероризма се обръща към Бог и става свещеник. Да служи – това е призванието на отец Богдан Арабаджиев, както е светското му име. От 18 години се е посветил на Бог,  но преди това е бил криминалист, експерт и барета в спецотряда за борба с тероризма. Попада в системата на МВР, малко след службата в казармата.

Родом e от Лясковец първо е разпределен в школата в Търново, сочи bTV. „В армията служех разузнаващ диверсант. Те тогава се създаваха първите в тази дивизия под командването на Вършавски договор……Същност там ме създадоха като човек, защото същност разузнавачът е човек, от който зависи живота на много хора.

От начало постъпих като постови полицай, защото трябваше да мине известен период от време, добре но на 6-тия месец залових един опасен престъпник, обявен за общодържавно издирване и тогава ме прехвърлиха в криминалния отдел като водач на следово куче”, спомня си Богдан Арабаджиев.

И до днес си спомня редица сериозни и опасни операции. Много пъти е бил на косъм от смъртта, но един случай не може да забрави. Лекарите едва спасяват живота на баретата на няколко пъти, последната операция изиграва голяма роля за решението му да смени службата си. „Ходих до оня свят и оттам прати ме в ада да видя адовите мъки, няма логика в тази работа, защото аз всеки ден бях в ада при мъките и страданията. Всеки ден се сблъсквах с нещастията на обраните, на изнасилените. Та някой глас се чу, който каза там като бях горе – тоя ще ми служи, само това разбрах. Имаше и други думи, но разбрах тоя ще ми служи”, разказва Богдан Арабаджиев.

Тогава нещо в него се променило, започнал да помага в една от местните църкви в Лясковец. На църква ходел редовно и преди това, любовта към вярата помни от своята баба, която била силно вярваща.

След като доказва че е твърд във вярата си е ръкоположен за дякон. Вече 18 години се грижи за храм „Свети Никола". Днес е щастлив, казва че да бъде духовник е логичното продължение на земния му път и че сега, както и преди мисията му е да помага на хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст