Липсата на кадри гони инвеститорите

Са-ба България

Логично е всеки да търси най-доброто убежище за паричните си средства – лични или корпоративни, и да прави необходимото да не ги изгуби. След като условията за бизнес у нас не се оказаха по вкуса на някои инвеститори, след като престояха известно време тук, те намериха начин да изтеглят вложенията си. Било заради това, че не успяха да постигнат бизнесцелите си, или пострадаха от нелоялни практики, или не намериха подходящите специалисти за да осъществят своята дейност тук… Сривът на турската лира пък създаде финансови затруднения на редица компании в южната ни съседка и на техни дъщерни дружества в региона, в т.ч. и у нас. Или просто някои инвеститори получиха оферти за покупка, на които не можеха да откажат.

Белгийската Malmar, която е производител на части за автобуси, камиони и строителна техника и доставчик за компании като Volvo и Renault, така и не успя да развие проекта си тук. През 2016 г. от компанията потвърдиха желанието си да инвестират в производствена база в Пловдив, но две години по-късно се изтеглиха,  без да са постигнали целта си. И за тях причината е недостигът на качествена работна ръка. В България ще останат шестима инженери и един служител в администрацията, които ще подпомагат дейността на компанията в Латвия и Белгия.

Eднa oт нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии в aвтoмoбилнaтa индycтpия y нac – рeгиcтpиpaнaтa в Южнa Aфpиĸa ALC Group (Automotive Leather Company), ĸoятo e cпeциaлизиpaнa в изpaбoтвaнeтo нa тaпицepии и aĸcecoapи зa aвтoмoбили, плaниpa дa нaмaли пpoизвoдcтвoтo cи в cтpaнaтa зapaди нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa. Koмпaниятa, която преди четири години беше придобита от канадската Exco Technolfgies, нaвлeзe нa бългapcĸия пaзap пpeз 2013 г. чрез  дъщерната си фирма "АЛС България" ЕООД. Тя oтĸpи пъpвия cи зaвoд в Mycaчeвo, ĸъдeтo зaпoчнa пpoизвoдcтвoтo нa ĸoжeни тaпицepии зa ВМW. Гoдинa пo-ĸъcнo вpaти oтвopи и втopият й зaвoд в Иxтимaн, ĸойтo paбoти зa култовия Міnі Соореr. Πpeди двe гoдини зapaбoти и тpeтaтa бaзa нa ĸoмпaниятa – в Блaгoeвгpaд, в ĸoятo ce пpaвят ĸoжeни ĸaлъфи зa вoлaни, но за нов клиент – Volkswagen. За момента нямa дa се зaĸpивaт пpoизвoдcтвaта в Бългapия, само щe се oгpaничи ĸaпaцитeтът им, съобщиха представители на ĸaнaдcĸoтo дpyжecтвo Ехсо Тесhnоlоgіеѕ.

Индийската Varroc купи Sa-ba Automotive

Индийската Varroc Lighting Systems купува собственика на завода за фарове край Димитровград – турската компания Sa-ba Automotive. Така купувачът придобива производствата на Sa-ba както в Турция (край Истанбул), така и в България. Сделката е финализирана на 2 юли и е за 100% от капитала на дружеството, но цената не се съобщава. Заводът край Димитровград е в процес на изграждане, с площ 20 хил. кв. м и възможност да се разширява.

Турската Sa-ba произвежда външно и вътрешно осветление за автомобили (фарове, стопове, мигачи и т.н.), а сред клиентите й са Audi, Ford, Seat, Skoda и други компании. Очаква се тази сделка да подпомогне изпълнението на текущите проекти на Varroc, както и да й осигури достъп до нови клиенти.
Купувачът произвежда светлини за автомобили и двуколесни моторни превозни средства. Има заводи в Китай, Чехия, Индия, Мексико, Мароко, Турция и Виетнам и е вторият по големина доставчик на автомобилни компоненти в Индия. Varroc Lighting продължава експанзията, като е отворила нови локации в Бразилия, Япония и Полша.

"Самсунг" продава соларните паркове у нас

Южнокорейската "Самсунг Си енд Ти Корпорейшън" продава шест големи соларни парка с мощност 45 мегавата, съобщи на сайта си Комисията за защита на конкуренцията. Компанията построи тези обекти през 2012 година. Сделката включва фирмите "Веселиново Енерджи", "Екоенерджи Солар", "Екосолар", "Мениджпроект", "Солар парк" и "Фиштрейд", които притежават тези соларни паркове. Това е най-голямата продажба на такива активи у нас от 2012 г. насам. Досега е имало сделки за централи от по 1, 2, 3 до 15 мегавата.

Коментарите са, че "Самсунг" е влязла в бизнеса като финансов инвеститор, който щял да продаде активите по-късно. Регулаторните промени обаче затрудниха условията за бизнес във ВЕИ сектора между 2012 и 2014 г., което възпря купувачите. Вероятно обявяването на сделката е знак, че ситуацията се е нормализирала.

Купувачи са чешката "Портанеро Инвест СЕ" (Portanero Invest SE) и фондът "КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг", който е регистриран в Люксембург и управлява 22.7 млрд. евро. Чешката компания се свързва с "Микроникс България", чиито  собственици са Радек Мареш и Милослав Мареш. Цената на сделката не бе съобщена, но според коментари от бранша цената на 1 мегават е между 1.5 и 1.6 млн. евро. Тези числа оценяват продажбата на около 80-85 млн. евро.

Четири ВЕЦ-а вече са с нов собственик

Още едно бягство беляза ВЕИ сектора през годината. Френска фирма EDF, в която мажоритарният собственик е владение на държавата,продаде своето портфолио от четири водноелектрически централи у нас с общ капацитет от 62 MW. Сделката включва ВЕЦ "Кокаляне" с мощност (22 MW), ВЕЦ "Пасарел" (30 MW), ВЕЦ "Яхиново" (7 MW) и ВЕЦ "Джерман" (3 MW). Купувач е Akuo Energy, водещ френски независим производител на възобновяема енергия. Цената на сделката обаче не се съобщава.

Hewlett Packard сви бизнеса у нас

Американският хардуерен гигант Hewlett Packard Enterprise (HPE) продаде част от бизнеса си в България. "Селектиум България" ООД, с краен собственик Midis Group, купува дълготрайните активи и наемните му договори у нас. Новият собственик ще вземе и част от служителите, става ясно от решението на Комисията за защита на конкуренцията. В сделката влизат и търговските договори за извършването на услуги по хардуерна поддръжка у нас. Покупко-продажбата беше обявена през лятото. Hewlett Packard създаде през 2006 г. своя Глобален център в "Бизнес парк София", чрез който обслужваше регионите на Европа, Средния изток и Африка. Midis Group обединява над 100 компании, занимаващи се с продажба и сервиз на търговско офис оборудване, информационни и телекомуникацинни системи и софтуер.

Стана ясно още, че дъщерни дружества на Midis поемат дейността на Hewlett Packard Enterprise и в Хърватска, Сърбия, Кения, Нигерия и Мароко. Това се налага, тъй като дружеството майка на "Хюлет Пакард България" ЕООД преминава към  нов модел на присъствие в тези държави.

По силата на споразумението "Селектиум" ще изпълнява ролята на основен регионален партньор на хардуерния гигант за България и редица други страни, като ще предоставя изключително услуги по хардуерна поддръжка. Самата "Селектиум България" ООД продава и оборудване на Konica Minolta Medica – компютърна радиография, приложима в болници и диагностични центрове.

Hewlett Packard засега остава у нас с другото си дружество – "Ейч Пи Инк България" ЕООД.

“Аджибадем” се изтегля от България

Две години след като стъпи в България, турската “Аджибадем” се готви да се изтегли от страната. Тя е част от инвестиционния холдинг IHH Healthcare Berhad, а тук бе третата чуждестранна инвестиция на групата след Македония и Ирак. Плановете бяха да се работи за растеж в региона. Стойността на сделката, която включваше болница “Токуда”, дяловете в “Сити клиник” и покриване на задължения, бе за 125 млн. евро. С това придобиване “Аджибадем” се позиционира като най-голямата частна група за здравни услуги в България.

Днес групата е поставила на тезгяха активите, които притежава у нас. Става въпрос за бившата “Токуда” в София и лечебните заведения в групата “Сити клиник”, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, друг във Варна и няколко медицински дружества. Продажбата на бизнеса у нас се налага заради финансови проблеми на компанията майка и нуждата от свежо финансиране за преобразуване на задълженията.

Това са някои от "успешните" бягства от България, но има и други, които работят в тази посока. Чешката компания ЧЕЗ, която от години има търкания с регулаторните органи у нас и се съди с българската държава, е най-големият измежду всички инвеститори, които се готвят да напуснат България. Все още нямат разрешение, но щом веднъж са тръгнали, връщане няма, както казва поговорката…

 

Започват проекти за над 831 млн. лева

От началото на 2018 г. до момента Агенцията за чуждестранни инвестиции, ръководена от Стамен Янев, е издала сертификати на 27 проекта на обща стойност 831.36 млн. лв., които ще разкрият 2441 нови работни места. Те са предимно в секторите: производство на автокомпоненти, на растителни и животински масла,  на нишесте и етилов алкохол и дървесни плочи, ИТ сектора, здравеопазване и логистика. От агенцията обявиха, че в процес на сертифициране са още 54 проекта на обща стойност 1.505 млрд. лв. с потенциал да разкрият над 6530 нови работни места.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст