ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преминаването по Северната скоростна тангента ще се таксува от 1 януари

Северна скоростна тангента

Няма да се изискват винетки за северната част на Околовръстния път в София. Това стана ясно от изказване на заместник-кмета Дончо Барбалов след среща между Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура". Разговорите обаче ще продължат след Нова година.

Пътната агенция засега успява да прокара идеите си за таксуване на преминаването по Северната скоростна тангента. Въпросът следва да бъде решен до края на януари. От първия ден на новата година обаче шофьорите, ползващи тангентата, трябва да си закупят винетка, посочи шефът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов, цитиран от "Фокус". 

"Не може да не събираме такси за тангентата, защото по нея преминават 80% от тежкотоварния транзитен трафик от Турция за Сърбия и Западна Европа. А целият трафик е между 11 и 13 млн. камиони и леки коли, сам сметнете за какво става въпрос", заяви в петък председателят на АПИ инж. Светослав Глосов.

Обсъжданията започваха след сигнал за поставени табели за винетка на Околовръстния път.

"Столична община води разговори с Агенция "Пътна инфраструктура". Оттам са поели ангажимент, че до всяко населено място на територията на общината хората ще имат достъп с автомобилите, без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските автобуси", обясни преди дни кметът Йорданка Фандъкова. 

Ще припомним, че от 1 януари хартиените винетни стикери стават изцяло електронни. Цените остават същите – за леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лева. Въвежда се и нова "уикенд винетка" на цена от 10 лв., която ще важи за дните от петък до неделя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст