ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бразилия засега няма да мести посолството си в Израел в Йерусалим

жаир болсонаро бенямин нетаняху

Новоизбраният бразилски президент Жаир Болсонаро се срещна вчера с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Макар и двамата да обещаха задълбочаване на отношенията между страните си, те не обявиха, че ще бъде преместено бразилското посолство от Тел Авив в Йерусалим, съобщи Ройтерс.

Нетаняху, първият израелски премиер на посещение в Бразилия, пристигна в Рио де Жанейро, за да се срещне със своя идеологически съюзник, който ще встъпи в длъжност на 1 януари.

Двамата обядваха в укрепление на плажа Копакабана, след което дадоха изявления.

"Израел е обетована земя. Бразилия е обещаваща земя", заяви Нетаняху. Той добави, че страната му може да помогне в сфери като икономика, сигурност, селско стопанство и водни ресурси.

Болсонаро обеща, че ще посети Израел до март като начин да се отблагодари на Нетаняху за жеста.

"За да преодолеем препятствията, са ни необходими добри съюзници, добри приятели, добри братя като Бенямин Нетаняху", каза той.

Двамата посетиха и синагога при засилени мерки за сигурност, включително снайперисти по околните покриви.

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп се стреми да скрепи тесните си връзки с новия крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който встъпва в длъжност на 1 януари, чрез визита на държавния секретар Майк Помпео, предаде Асошиейтед прес.

Помпео ще е начело на делегацията на САЩ на церемонията по встъпване в длъжност на Болсонаро във вторник.

Днес американският Държавен департамент обяви, че Помпео ще обсъди увеличаване на двустранната търговия и инвестиции, особено в технологиите, отбраната и селското стопанство. Помпео ще изрази и загрижеността на Вашингтон за състоянието на демокрацията в Куба, Никарагуа и Венецуела, както и за потенциалните заплахи, свързани с нарастване на влиянието на Китай в Латинска Америка.

Болсонаро посочи, че смята да възприеме позиции, близки до тези на президента Доналд Тръмп.

Тръмп се обявява за следване на националните интереси на държавите в икономиката, сигурността, външните отношения и политиката за опазване на околната среда, посочва АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст