ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Магистрали за милиарди

Магистрала "Струма" между Кресна и Сандански

Правителството приключи 2018 година със сериозна инжекция за строителния сектор от 1.5 млрд. лева. В голямата си част тези пари ще отидат за магистрала "Хемус", но в същото време приключиха и административните процедури по строежа на пътя между Калотина и София, който вече се нарича магистрала "Европа". 

Строителството на "Хемус", започнало още по времето на Тодор Живков, ще бъде продължено със средства в размер на 1.3 млрд. лева – от бюджетния излишък. Внушителната сума ще послужи за изграждането на 134 км в участъка между Боаза и път I-5 Русе – Велико Търново. Изключително любопитно е, че правителството иска да възложи строителните дейности на държавната компания "Автомагистрали". Това е видно и от регистъра на обществените поръчки. Засега от "Дондуков" 1 не коментират в детайли тази идея. Неофициално се лансира тезата, че правителството е избрало този вариант, за да избегне обжалвания на обществените поръчки пред Комисията за защита на конкуренцията, които в крайна сметка значително забавят или блокират строежите.

Не е ясно обаче дали "Автомагистрали" разполага с необходимия собствен ресурс и работна ръка, за да реализира дейностите. Или ще се прибегне до сключване на договори за подизпълнение. В такъв случай може да се окаже, че колосалната сума ще бъде разпределена по не съвсем прозрачен начин, защото държавното дружество само ще избира фирмите, с които да подпише контрактите за строителството.

Разчетите на регионалният министър Петя Аврамова пък показват, че самите дейности следва да започнат през 2020 г. и да приключат четири години по-късно. Общата дължина на "Хемус" от София до Варна е около 420 километра. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 километра. В момента се строят още близо 26 км – 9.3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16.32 км от "Буховци" до "Белокопитово". За останалите близо 90 км от магистралата на този етап няма предвидено финансиране.

Както вече стана дума, в кратката работна седмица между празниците правителството реши да именува републиканския път между Калотина и София на магистрала "Европа". Това обаче не бе всичко. В същото време пътната агенция сключи договор на стойност 97.8 млн. лв. за строежа на част от трасето – 17 км отсечка между Драгоман и Сливница. Изпълнител е "Главболгарстрой" чрез дъщерното си дружество "ГБС Инфраструктурно развитие". Отсечката трябва да бъде завършена до 2021 година. На 15 ноември пък бе подписан договор за изграждане на 14.5 км в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман". Изпълнител на отсечката ще е обединението "Щрабаг БПА" ДЗЗД с участници: "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. То спечели търга с цена от 137.5 млн. лв. бeз ДДC.

Късата магистрала "Люлин" пък стана част от "Струма". Но не това е най-важното. През 2019 г. предстои да бъде сервиран "лъвският пай" от строежа на аутобана –  да бъдат избрани изпълнители за изграждането на най-тежкия участък – през Кресненското дефиле в посока София. Индикативната стойност на търговете е 875.3 млн. лв. без ДДС.

Още 185 млн. лв. се дават за тунела "Железница". Там се очаква скоро "Джи Пи груп" да се откаже от договора си. На второ място в търга бе класиран консорциум начело с "Главболгарстрой".

Цялата магистрала трябва да е готова преди 2023-а, защото в противен случай страната ще загуби европейското финансиране, осигурено по оперативната програма "Транспорт". За българската част от паневропейския коридор №4, правителството получи над 1.5 млрд. лв. от Европейската комисия. 

В средата на октомври АПИ обяви обществените поръчки за избор на изпълнители на строителните работи в участъка между Мездра и Ботевград. Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин – Ботевград. Проектът се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС. Пътната агенция акцентира, че пътят Видин – Ботевград  с дължина 167 км е приоритетен проект в инвестиционната програма до 2020 година, тъй като ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". Още в първите месеци на 2019 г. очакваме да разберем кой ще строи трасето.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст