ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По празниците клиентските жалби нарастват с 10%

Магазин

От началото на годината до края на ноември  в Комисията за защита на потребителите са подадени над 20 000 жалби и сигнали на клиенти. В дните около  и след празниците броят на оплакванията на клиенти се увеличава с около 10%. Около половината от сигналите и жалбите са за неуважени рекламации на дефектни стоки. Често търговецът отказва да върне или ремонтира битови уреди, облекла и обувки, съобщи Би Ти Ви.

При онлайн покупка потребителят има право в 14-дневния срок да се откаже от стоката, но много често търговецът не е съгласен. А това е нарушение.Друга порочна практика е подвеждаща информация за качеството.

Проблем с рекламацията има и Мартин Иванов. Той поръчва продукт онлайн, плаща, но остава разочарован. "Взех продукта и се оказа с фабричен дефект или криви маратонки, които не ставаха за носене и съответно след това поисках да ги върна”,  казва той.

От фирмата отказват да уважат рекламацията с аргумента, че използваните материали са качествени. Сагата с писмата, жалбите и телефонните разговори продължава 6 месеца. Стойността на покупката е за около 200 лева. Той се обръща за съдействие към Европейския потребителски център. Седмици по-късно търговецът му възстановява сумата.

Оказва се, за търговците най-важни в подобна ситуация са разговорите с клиента, който често пъти е афектиран. „Най-напред се приема техниката за ремонт и ако вече има някакви проблеми, се стига и до подмяна, но всичко това става с контакти – клиентът бива уведомен”, казва продавачът на фототехника Здравко Деков.

Ако предявим рекламация, трябва да се свържем с търговеца писмено по мейл или по пощата и да очакваме решение в едномесечен срок. „Първите 6 месеца винаги се счита, че дефектът е фабричен, освен ако търговецът с експертиза не докаже обратното”, припомня Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център България. Ако една стока се развали три пъти и търговецът я ремонтира, на четвъртия път потребителят може да развали договора и да си иска парите обратно.

Ваше право е да поискате рекламация, ако закупената стока онлайн се окаже дефектна. Ако търговецът уважи искането Ви, в рамките на месец трябва или да ремонтира безплатно за Вас стоката или да я замени с нова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст