Брюксел: Не се опитваме да задържим Великобритания

мей юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Брекзита, за да се фокусира на собственото си единство преди предстоящите избори през май, предаде Ройтерс.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг". "Ние зачитаме резултатите от референдума" за напускане на ЕС, подчерта той.

Юнкер подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом Британският парламент одобри споразумението за отделяне от блока. Той обаче призова Лондон да се мобилизира "и след това да ни кажете какво искате". "Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум, съобщи БТА.

"Това е въпрос, който британците трябва да решат", заяви той.

Освен това Юнкер заяви, че следи внимателно действията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на търговията. "Вярвам му, докато спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята", заяви председателят на ЕК, коментирайки напрежението около тарифите за внос на автомобили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст