Хиляди сърби на протест срещу президента Вучич

протест протести сърбия белград

Хиляди сърби протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия. Те скандираха „Вучич е крадец” по време на мирното шествие в центъра на града, предаде Ройтерс.

Демонстрантите настояха за медийна свобода и спиране на атаките срещу журналисти и опозиционни политици. Това е четвъртият такъв протест в последните седмици. Недоволството беше провокирано от нападението над опозиционния ляв политик Борко Стефанович в Крушевац на 23 ноември. 

Нападението напомни на мнозина за периода на управлението на бившия лидер Слободан Милошевич през 90-те години, който беше белязан от брутални атаки срещу политически опоненти.Критици на Вучич твърдят, че неговото правителство е засилило езика на омразата срещу опонентите и е наложило контрол над медиите. Вучич, бивш краен националист, който сега казва, че води Сърбия към Европейския съюз, отрича тези обвинения.

Неговата Прогресивна партия доминира в парламента от 2012 г. Той започна петгодишния си мандат като президент миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст