ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекордно ниска раждаемост през 2018 година

бебе

По данни на Министерството на здравеопазването през тази година са се родили над 11 500 по-малко бебета в сравнение с миналата. Според лекари основните причини са лошото икономическото положение и тенденцията все повече жени да раждат първото си дете в по-напреднала възраст.

Традиционно и тази година най-много са новородените в София – малко над 11 хиляди. За съжаление с близо 4 500 по-малко в сравнение с миналата. От градовете с най-много новородени у нас, нарастване тази година има само във Варна.

"Има си и в днешно време семейства с много деца. Така решават и отглеждат и повече от две деца. Има и семейства и с по три и повече деца, така че не може да се даде една рецепта валидна за всички, но като цяло тенденцията е негативна", каза д-р Сергей Славов, акушер-гинеколог в СБАЛАГ "Майчин дом", пред БНТ.

Тревожен е спадът на раждаемостта в някои райони.

"Нашето население в областта също намалява като брой, намаляват и младите хора. Това до някъде обяснява и намаляването на раждаемостта. Сега, ако си спомним за далечните години, ражданията са били много повече тогава, но и броят на населението е бил неколкократно в повече", коментира д-р Слави Любенов, нач. на АГ-отделение в МБАЛ "Св. Петка", Видин. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст