Единната европейска валута навърши 20 години

евро кръстопът

Единната европейска валута отбелязва своята 20-та годишнина. 

Еврото е създадено през 1999 година.Това бе исторически момент в амбициозния проект за гарантиране на стабилност и просперитет в Европа. Днес, макар и на скромна възраст, еврото вече е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави членки. То предлага осезаеми ползи за европейските домакинства, предприятия и правителства — стабилни цени, по-ниски разходи за трансакции, защитени спестявания, по-прозрачни и конкурентни пазари и повече търговия. Около 60 страни по света обвързват своите валути с еврото по един или друг начин, а ние правим всичко възможно, за да може еврото да достигне пълния си потенциал на международната сцена. Очаква се и други държави от ЕС да се присъединят към еврозоната, когато изпълнят критериите за това.

Валутата беше въведена с идеята да се сложи край на десетилетни битки за обменните курсове между европейските нации и да се улесни търговията помежду им..

Еврото все още се ползва с широка подкрепа сред страните-членки на еврозоната. Според проучване на Евробарометър, 64% от гражданите в Еврозоната вярват, че това е добро за тяхната страна, а 74% смятат, че това е добро за ЕС.

Целта на ЕС сега е да убеди осемте страни, които имат собствена валута, да приемат еврото.

В изявление за отбелязване на 20-годишнината, настоящият президент на Европейската централна банка Марио Драги каза: "Еврото бе логично и необходимо следствие от единния пазар. То улеснява пътуването, търговията и трансакциите в еврозоната и извън нея. 20 години след създаването на еврото вече има поколение, което не познава друга национална валута. През това време ЕЦБ успя да изпълни основната си задача — да поддържа цените стабилни. Но ние допринасяме също така за добруването на гражданите на еврозоната, като разработваме сигурни новаторски банкноти, насърчаваме сигурни системи за плащане, следим банките, за да гарантираме устойчивостта им и надзираваме финансовата стабилност в еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Като един от малкото още активни политици, подписали Договора от Маастрихт, помня трудните и знаменателни преговори за създаването на Икономическия и паричен съюз. Повече от всичко си спомням дълбокото убеждение, че започваме нова глава от общата ни история. Глава, която ще оформи ролята на Европа в световен мащаб и бъдещето на всички нейни граждани. Днес, 20 години по-късно, съм убеден, че това е най-важният подпис, който съм положил. Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността. То осигури благоденствие и закрила на нашите граждани и ние трябва да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще. Ето защо работим усилено, за да завършим изграждането на Икономическия и паричен съюз и да засилим международната роля на еврото."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст