САЩ и Израел напуснаха ЮНЕСКО

тръмп съвет за сигурност оон

САЩ и Израел прекратиха официално членството си в ЮНЕСКО – агенцията на ООН за образование, наука и култура. Посочената причина е, че организацията заема антиизраелски позиции, предаде АП. 

Съединените щати спяха финансирането си за ЮНЕСКО, след като през 2011 г. организацията прие Палестина за свой член. През октомври 2017 г. администрацията на Доналд Тръмп и премиерът на Израел обявиха, че техните страни ще напуснат ЮНЕСКО. САЩ предоставяха около 80 милиона долара на година, което бе около 1/5 от бюджета на ЮНЕСКО.

През юни Вашингтон обяви, че напуска основания преди 12 години Съвет на ООН за правата на човека, защото смятат, че той се е превърнал в структура, която е "лицемерна и преследва само собствените си цели". 

Доналд Тръмп често критикува ООН за бюрокрацията и лошото управление. "През последните години Организацията на обединените нации не е достигнала пълния си потенциал поради бюрокрация и лошо управление, докато бюджетът на ООН се е увеличил със 140%, а персоналът ѝ повече от два пъти е нараснал от 2000 г. насам", коментира Тръмп.

"Организацията на обединените нации трябва да държи всички нива на управление отговорни, да се фокусира върху резултатите, а не върху процеса", допълва Тръмп.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст