ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Катар напусна ОПЕК след 60-годишно членство

катар

Катар напусна Организацията на страните износителки на петрол след близо 60-годишно членство в картела. Изтеглянето на страната обаче няма да се отрази силно на организацията, предаде БНТ.

Катар става първата страна – производителка на петрол, която напуска ОПЕК, за да се съсредоточи върху газовите си находища. Новината беше официално обявена през декември от енергийния министър на страната Саад ал Кааби и вече е факт от началото на тази година.

Катар е член на ОПЕК от 1961 г., една година след основаването му. До момента страната произвеждаше по около 600 хиляди барела петрол дневно, което я поставяше на 11 позиция в 15-членния картел и напускането няма да се отрази на картела.

Изтеглянето на Катар от Организацията на страните производителки на петрол идва на фона на тежка политическа ситуация и търговско ембарго от четири арабски страни, сред които Саудитска Арабия, заради обвинения към Доха във връзки и спонсориране на терористични групи.

Катар е водещ производител на втечнен природен газ. Намеренията на страната са да увеличи производството си на този източник на енергия от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст