ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приоритет на ДПС е България да настигне средния стандарт на ЕС

ДПС Мустафа Карадайъ

Политиката на ДПС през 2019 г. ще бъде търсене на диалог и консенсус за приоритетите и програмата за ускорено догонващо развитие на страната и нов модел на управление. Това каза в пленарна зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата за началото на новия политически сезон. 

Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС, посочи той и допълни, че трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средното нарастване на БВП на глава от населението. Трябва час по-скоро да се намери решение на важните за българските граждани въпроси, каза той. Според него те няма да се решат от само себе си, нито от улицата, те чакат сериозно, експертно и политическо обсъждане, стоят за решаване от този парламент. Този парламент трябва да постигне консенсуса по визията за ускорено и догонващо развитие на страната, отбеляза Карадайъ. 

Според Карадайъ 2018 година е изгубено политическо време за България. Управлението на страната през изминалата година може да се определи с три думи – скандали, пропуснато време, скандали, каза той. Със скандали започна 2018 г. и със скандали завърши, в малката и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите и правителството, между институциите, морални – примерите са много, със скандал започна и 2019 г., коментира Карадайъ. 

Икономическият растеж е в рамките на 3.5 процента, крайно недостатъчен, за да догоним дори страните от нашата група в ЕС, смятат от ДПС. Такъв растеж обрича и следващото поколение български граждани да остане най-бедното в Европа, подчерта Карадайъ. От трите фактора на растежа – инвестиции, износ и потребление, работи основно последният. Инвестициите практически отсъстват, има рекорден спад и на преките чуждестранни инвестиции и това е поради липса на адекватна политика на държавата, смята той. През 2018 г. най-големият инвеститор в страната са българските граждани, които работят в чужбина, България се превръща в износител на труд, каза Карадайъ. 

Мина още една година без реформи в образованието, каза той. Инфлацията вече е факт, през 2019 г. по-високите й нива ще обезсмислят увеличаването на доходите, каза Карадайъ. Според него липсата на реформа обезсмисля увеличените разходи в ключови социални сфери. Продължава да се налива вода в бездънна каца, пример е здравеопазването, каза той. Според него по-големите харчове, без реформи, няма да направят по-добри услугите за гражданите. 

ДПС призовава национално отговорните партии да превърнат 2019 г. в година на намиране и постигане на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България, които да определят пътя за развитие на страната и тя да даде своя принос за възраждане на европейската идея и за създаването на по-единен и по-силен проспериращ ЕС. Това е отговорност на всеки един от нас, дължим го на България и българските граждани, така можем да бъдем полезни и на Европа, отбеляза Карадайъ. 

Председателят на ДПС пожела на всички здраве и берекет, 2019 година да е плодородна и богата, мирна и успешна, България да извоюва достойно място в Европа и в международен план, ЕС да намери верния път за просперитет на всички държави членки и благоденствие на обществата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст