ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спечелихме малка битка при гласуването на пакета “Макрон”, смята Курумбашев

петър курумбашев

Спечелихме малка междинна битка при гласуването на пакета "Макрон" в Европарламента. Отложихме взимането на решение. Това каза пред БТВ евродепутатът от групата на S&D Петър Курумбашев.

"Вечерта преди гласуването преброихме, че има 24 на 17 гласа срещу нас. Имаше и 7 – 8 "за", които не беше ясно как ще гласуват. Тази прогноза показваше, че е почти сигурно, че ще загубим", обясни Петър Курумбашев гласуването на пакета "Макрон" в транспортната комисия на Европарламента.

Той подчерта, че е имало и евродепутати, които почти винаги гласуват против предложенията в комисия. Евродепутатът коментира, че не бива представителите на България в Брюксел да чакат до последния момент, за да защитят интересите на страната си, като даде пример с футбола, че не е добре да се чака да бъде свирен финалът на мача.

"Срещу нас стои коалиция от силни държави, наречена "Пътен алианс", сред които Германия и Франция. Ние също трябва да направим такъв съюз на единомишлениците и това е моят съвет към правителството. В основата му могат да бъдат Полша, Румъния и България, а също и Финландия, Испания, Португалия и Ирландия, както и всички държави от Централна и Източна Европа", категоричен бе Петър Курумбашев. Той посочи, че в четвъртък ще има заседание на Конференцията на председателите на политическите групи, където участва и председателят на парламента. На нея ще бъде решено- дали след гласуването в Транспортната комисия темата ще влезе в Пленарна зала на Европарламента или не.  

На въпрос, дали той ще бъде част от евролистата на БСП, Курумбашев заяви, че предстои да бъдат направени номинации в партията. "Този процес за БСП започва от 1 февруари", каза Курумбашев.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст