ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ поиска от банките да покрият изцяло несъбираемите кредити до 2026 г.

ецб

Европейската централна банка е поискала от заемодателите, които наблюдава да заделят повече пари, за да покрият напълно обезценените си заеми до около 2026 г., съобщава италианският вестник Il Sole 24 Ore, позовавайки се на източник, пише Reuters. Докладът се фокусира по-специално върху италианските банки, като заявява, че кредиторите в страната са обременени от най-високия размер на несъбираеми кредити в Европа.

Банките не трябва да се съобразяват с искането на регулатора, ако успеят да обяснят защо не могат, казват от вестника. В понеделник акциите на италианския кредитор Monte dei Paschi di Siena паднаха с повече от 10%, след като заявиха, че ЕЦБ е искала тя да увеличи покритието за несъбираеми кредити до 2026 година.

Искането за прилагане на правилото за съществуващи заеми е неочаквано, съобщават анализатори в понеделник. Италия е в особено лоша ситуация, заради oгpoмния дълг, cлaбите бaнĸи, xaoтичнoто пpaвитeлcтвo, гoлямaта иĸoнoмиĸa, ĸoятo мoжe дa пpичини щeти и извън гpaницитe cи. Притеснителен е и фактът, че инвecтитopитe в oблигaции – xлaднoĸpъвнa oцeнĸa нa плaтeжocпocoбнocттa нa eднa дъpжaвa – също изпитват значителни затруднения и отчитат ниска активност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст