ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Телефонен измамник е оплел в мрежите си преводачка в русенската полиция

Към затвора

Участник в телефонна измама в Русе е осъден на 7 години затвор, които да излежи при първоначален строг режим. Освен това Р.М.Р. трябва да върне 28 863 лева на излъганата русенка, присъдени са лихви и други разноски. Измамата е извършена на  6 октомври 2016 г. Преди това Р. се бил свързал с неизвестен, извършващ телефонни измами и се уговорил да получава пакети с пари от различни адреси. След като удържи за себе си определеното му възнаграждение, останалата част да оставя на указаните му места, разказва briagnews.bg.

В деня на измамата малко преди 10 часа преметнатата русенка получила по стационарния си телефон обаждане от номер на румънски мобилен оператор. Неизвестен я заплашил, че "ще й извади черния дроб и бъбреците, ще я убие и изкорми". Тя прекъснала разговора, но малко по-късно отново чрез номер на румънски мобилен оператор получила обаждане от друг участник в измамата, който се  представил за полицай Г. Тъй като жената осъществявала преводачески услуги в полицията, тя заявила, че няма такова РПУ в Русе. Тогава мъжът  обяснил, че е служител на Криминална полиция и се обажда във връзка с провеждаща се полицейска операция. Тя запитала дали познава А.Т., който бил разследващ полицай в ОД МВР – Русе. Мъжът хладнокръвно отговорило положително и заявил, че заедно работят по операцията, имаща за цел залавяне на група бандити, която извършвали обири и нападали хора.

Измамникът допълнил, че жената била сред набелязаните жертви, като я следели и планували да я нападнат. Тя разказала за предходното обаждане и отправените й закани. Лицето й заявило, че се нуждаят от нейното съдействие и поискало да изтегли, колкото може повече пари, по възможност в чуждестранна валута и да ги остави на посоченото от него място, за да примамят бандитите и да ги заловят. Казало й да изчака, тъй като с нея щял да разговаря Анатоли. В разговора се включил друг мъж, който се представил за А. Т. и казал, че работят по случай със залавянето на престъпници, които искали да я нападнат. Жената се съгласила да съдейства и обяснила, че парите й са в банката.

Мнимият полицай Г. й казал да ги изтегли, като те ще й се обадят. Обяснил й, че бандитите дебнели и можело да се стигне до стрелба. За това трябвало да се бърза. Измамената продиктувала номера на мобилния си телефон, след което излязла от дома си и отишла до банков офис на ул.“Николаевска“, където поискала да изтегли 20 000 лева в евро. Служителката на банката обаче отвърнала, че няма възможност да получи повече от 2 000 лева и се поинтересувала, за какво й е необходима сумата. За да не оповести полицейската операция жената  обяснила, че ще ходи в Румъния. Тя изтеглила 2000 лева, след което с тях закупила 1 000 евро за сумата от 1963 лева.

Докато се намирала в офиса на банката Г. й позвънил. След като разбрал, че е изтеглила парите я насочил да отиде в близка пресечка на ул.“Николаевска“, където да остави плика с пари  и бързо да се отдалечи, защото щяло да се стреля. Измамената така й направила, като на посоченото място оставила хилядата евро в найлонова чантичка и се отдалечила без да се обръща назад.  Мнимият полицай Г. й наредил да отиде в друг клон на банката, от където да изтегли още пари. През това време Р.  взел пакета и се отдалечил. След като оставила тези пари под наставленията на Г., жената отишла в друг банков офис намиращ се на ул ул.“Александровска“ и изтеглила 20 000 лева, а от следващ офис – още 2 000 лева. Всички пари ги оставила, под наставленията на Г. по телефона, отново увити в пакет, в каросерията на неустановен лекотоварен автомобил – син пикап, който бил паркиран в от страната на Сухия шадраван пред Държавна опера – Русе. След това жената отново бързо се отдалечила, тъй като щяло да се стреля.

През това време Р. се разхождал на площада пред операта, като наблюдавал жертвата и я изчаквал да остави пакета с парите в пикапа, след което по най-бързия начин се приближил, взел го и се отдалечил. Той бил с черна шапка с козирка, облечен с черно яке, сини дънки и тъмни маратонки с бял кант по протежението на подметката им и носел черна мъжка чанта с дълга презрамка. След като оставила и тези пари, под наставленията на Г., жената Ч. се върнала в банков офис изтеглила 5 000 лева. Тези пари увити в пакет оставила съгласно указанията на Г. в района находящ се непосредствено зад Регионална библиотека „Любен Каравелов“, след което бързо се отдалечила без да се обръща назад.

Тогава Р. притичал, взел парите и бързо се отдалечил. След като ги оставила Ч. разяснила на Г., че няма повече пари. Той обяснил, че до вечерта те ще й бъдат върнати. През това време Р., оставил на неустановено място взетата парична сума, от която задържал за себе си определеното му възнаграждение. Жената се прибрала в дома си. Впоследствие решила да позвъни на разследващ полицай А. Т., за да разбере дали всичко е наред. Когато научил какво се е случило Т. й казал, че вероятно се касае за измама и я посъветвал да сигнализира незабавно полицията, което измамената сторила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст