ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Медиана”: БСП е застигнала ГЕРБ, в градовете са изравнени

Парламентарни избори гласуване урна гласоподаватели...

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете те са с напълно изравнен електорален потенциал /25.5 процента към 25.8 процента/. Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия, вероятно, изпреварва ГЕРБ с около 1.5 процента /в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок. Този извод правят социолозите от „Медиана” на базата на последното си проучване, проведено в периода 26 януари – 01 февруари сред 810 души.  

Ако парламентарните избори бяха сега, за БСП биха гласували 24,8%, а за ГЕРБ – 23,6%, сочат прогнозните данни на национално ниво. 9,5 на сто биха подкрепили ДПС, 7,1% – „Обединени патриоти”, 1,8% – Реформаторския блок. По 1,8% подкрепа получават „Воля”, „Демократична България” и АБВ.

3,40 по шестобалната система е оценката за правителството, показват данните сред жителите на градовете. От „Медиана” правят сравнение, че през юли 2018 г. тя е била 3,42, а през октомври миналата година – 3,36.

Според изследването към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат – 43% срещу 28% за предсрочни избори. За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3%.

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие, е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите, изтъкват от „Медиана”.

„На този фон логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители F-16 е много ниско. Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо, отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50%”, допълват от агенцията.

Социолозите посочват, че към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент – над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях. Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват, отбелязват социолозите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст