ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел призова за “креативност” в преговорите с Лондон за Брексит

меркел шиндзо абе

Германската канцлерка Ангела Меркел призова Великобритания и Европейския съюз да проявят "креативност" и "добра воля" в предстоящите преговори за Брексит, но подчерта, че постигнатото дотук споразумение няма да се предоговаря, предаде АФП, цитирана от БНР.

На пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе в Токио Меркел каза, че "всички искат да бъде избегнат вариант без сделка, който ще увеличи несигурността". И повтори, че трудно постигнатата сделка не подлежи на отваряне. Тя допусна, че въпросът за ирландската граница може да бъде обсъден в т.нар. политическо споразумение, което придружава текста за Брексит. Критици на сделката заявяват, че липса на "твърда" ирландска граница обрича Лондон да остане част от митническия съюз на ЕС за неопределено време.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март и говорител на британската премиерка Тереза Мей обяви днес, че тя е твърдо решена това да се случи. Утре Мей ще посети Северна Ирландия, където ще произнесе реч за стратегията си за Брексит.

На пресконференцията си с Меркел Шиндзо Абе също настоя "да се минимизират рисковете от британското напускане на ЕС за европейската и световна икономика". Двамата лидери приветстваха влязлата в сила на 1 февруари сделка за свободна търговия между ЕС и Япония. Най-голямото двустранно търговско споразумение в света покрива над 630 млн. души и близо една трета от световния БВП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст