ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рапорт даден! Готови сме за еврото!

България по пътя към еврото Валдис Домбровскис

Финансовият министър Горанов докладва в Брюксел: "Готови сме за еврото!"

При междинния преглед от ЕК България ще докаже, че продължава да покрива критериите от Маастрихт – средната годишна инфлация у нас е 1.4%, толкова са и средните лихви, дългът е 25.4% от БВП. И още – стабилен лев с фиксиран към еврото курс вече 22 години от 1997 г., когато е въведен валутният борд.

В доклада е потвърдена и главната цел на България – до юли 2019 г. да се присъедини едновременно към чакалнята на еврото (ERM II) и към Банковия съюз. Отчетено е, че правителството е одобрило план за действие и график. Със заповед на финансовия министър вече е създадена междуправителствена работна група, а ЕК ще получава тримесечни доклади.

От отчета става ясно, че повечето от стъпките в плана вече са изпълнени в обещаните срокове. В процес на изпълнение са планираните промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Оценката на активите на банките, водена от Европейската централна банка, е започнала и ще приключи до юли.

Заради Банковия съюз правителството и парламентът одобриха и Споразумението за прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране.

С два проекта България е кандидатствала по Програма за подкрепа на структурни реформи на ЕС. Единият е за подобряване на управлението на държавните предприятия, а вторият – за улесняване на процедурата по несъстоятелност. Целта на програмата са разработване и провеждане на институционални, административни и структурни реформи.

Две евродирективи по законодателството за пране на пари ще въведе в действие страната ни най-късно до март тази година, предвижда още планът на кабинета. Запознати допускат, че във връзка с тях ще има промяна в праговете за разплащания в брой.

"Въпросът дали България е готова за приемане на еврото обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един – условията за обмен. Това каза европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Страната ви изпълнява фискалните критерии – тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент. Днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към Банковия съюз. Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II трябва да бъде взето до края на март", заяви еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис. По думите му за приемане на еврото у нас са нужни най-малко три години.

"Еврото е валута, която би подпомогнала и улеснила икономическия растеж в България, може да помогне за поддържане на ниски  лихвени проценти и за съживяване на икономиката, особено за малки икономики като вашата. Прозрачност на цените, по-добри условия за бизнес и пътуване. Служи като позитивен сигнал за директните чуждестранни инвестиции. Наистина еврото не е сребърен куршум. Веднъж влязла в еврозоната, една страна продължава да се придържа към фискалните и макроикономическите отговорности", обясни той.

Той допълни, че еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България. "Тенденциите в еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически ръст – около 2% ръст в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работят. Безработицата е на равнища отпреди кризата.

Навлязохме в седма година на икономически ръст. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме.

Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на ръст идва лек спад, после пак ръст. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок”, каза още Валдис Домбровскис.

Въвеждането на единната европейска валута в България до 2022 г. е възможно, заяви проф. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ и член на Фискалния съвет на България.

Според него страната ни е изпълнила техническите изисквания за влизане в еврозоната. Оттук нататък процесът може да бъде възпрепятстван единствено поради политически причини.

"Минималният срок е три години, но предстоят европейски и местни избори, възможни са и предсрочни избори. Нека не слагаме три, а четири или пет години срок за въвеждане на еврото. Представете си БСП да спечели и да прилага "Визия за България" – това означава отлагане на влизане в еврозоната с две-три години. Нещата не са сигурни от политическа гледна точка. От икономическа гледна точка – като бюджетен дефицит, инфлация и всичко, ние и в момента сме готови да влезем в еврозоната", каза Вазов.

Според него политическите рискове застрашават  двете страни,  възможно е Европа умишлено да забави приемането на България в икономическия механизъм ERM II – т.нар. чакалня за еврозоната.

"И в момента се правят много сериозни проверки на няколко много сериозни български банки. Технически се работи. Министърът на финансите е прав, че на 1 февруари 2022 г. можем да влезем в еврозоната. Политиците са тези, които могат да объркат всички тези процеси. Един ден по-ранно влизане е един ден по-добро за България", каза икономистът и адресира притесненията, че влизането в еврозоната ще доведе до повишаване на цените, но не и на доходите.

"Няма да станем за три дни по-богати, но между три и шест месеца всичко ще се изравни. Като пропорции всичко ще си дойде на мястото – цени, заплати, пенсии. Ще сме влезли обаче в семейството на сериозните държави – мястото, в което всеки спокойно инвестира. В момента живеем в държава на ограничени икономически действия", допълни експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст