ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петкова пред посланиците на ЕС: Интерконекторът с Гърция ще заработи през 2020 г.

Теменужка Петкова

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е във фокуса на вниманието както на европейско равнище, така и в България. Ключов в това отношение е интерконекторът Гърция-България, който е и сред седемте водещи приоритети на ЕС в енергийната област. Предстои финализирането на три ключови обществени поръчки за реализацията на проекта и реалното му строителство ще стартира през м. май, така че да бъде въведен в търговска експлоатация през 2020 г. България ще участва чрез "Булгартрансгаз" ЕАД в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Така ще можем да доставяме природен газ и от по-далечни източници – САЩ, Алжир, Катар и други. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред  посланиците на страните от ЕС в България. 

Разговорът се проведе по инициатива на румънското председателство на Съвета на ЕС, което стартира от началото на годината, уточняват от Министерството на енергетиката. 

"За развитието на своя енергиен сектор България залага приоритети, които са във фокуса и на Европейския съюз – каза министър Петкова пред европейските посланици – Сред тях тя изтъкна сигурността на енергийните доставки, декарбонизацията на икономиката при съблюдаване спецификите на всяка страна, интеграцията на вътрешния енергиен пазар и иновациите, които ще повишат конкурентоспособността на европейските икономики."

Теменужка Петкова отчете съществен напредък по реализирането на концепцията за газоразпределителен център (хъба "Балкан" – бел.ред.), като изтъкна променената енергийна стратегия на страната и подписания меморандум за разбирателство между "Булгартрансгаз" ЕАД и Австрийският Централноевропейски газов хъб..

Сигурността на доставките е основен приоритет, по който работи правителството и в областта на електроенергетиката, подчерта Петкова. И даде за пример изграждането на електропроводите между България и Румъния, България и Гърция и България и Сърбия, които ще съдействат за изпълнение на целите на ЕС за постигане на поне 15% междусистемна свързаност. "Интегрирането на пазарите на електроенергия е гаранция за изпълнение на един от основните енергийни приоритети на ЕС – постигане на напълно функциониращ вътрешен енергиен пазар. В тази насока България работи активно за обединяване на пазарите със съседните държави, по-специално с Румъния и Гърция. Надяваме се до края на 2020 г. да има конкретни резултати от тази дейност с Румъния, а с Гърция това предстои след създаването на пазар "Ден напред" при тях", добави министърът.

Съдбата на въглищните централи в България, както и развитието на ядрената енергетика също бяха обект на внимание по време на разговора. Петкова информира  европейските посланици, че в своя проект на интегриран план "Енергетика-Климат"" България е заложила функционирането на тези мощности до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Причината е, че това е местен ресурс, достатъчен за още 60 години, тези централи осигуряват до 60% от електроенергията в страната през зимата, инвестирани са сериозни суми в сероочистващи съоръжения и става въпрос за базови мощности.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст