ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп се кани да обяви победа над “Ислямска държава”

ислямска държава

Американският президент Доналд Тръмп планира да провъзгласи победа над "Ислямска държава" в Сирия в своята реч "За състоянието на съюза", но представители на Пентагона се все по-обезпокоени, че екстремистите просто изчакват, докато американците се изтеглят от бойното поле, както е планирано, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Естремистите от ИД загубиха територии, откакто Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия, но представители на Пентагона предупреждават, че джихадистите могат да се прегрупират за шест месеца до една година след изтеглянето на американците.

Доклад на генералния инспектор на американското министерство на отбраната, разпространен вчера, предупреждава именно за тази възможност.

ИД "остава потенциална сила от калени в боевете и добре дисциплинирани бойци, които могат да се активизират в Сирия, при липса на продължаващ антитерористичен натиск", се казва в доклада.

Авторите предупреждават, че дори при положение, че силите на ИД са в отстъпление, групировката "все още е способна да координира нападения и контраатаки, както и да действа като децентрализирана партизанска сила".

Докладът включва също секретна част, която е представена на Конгреса и съдържа по-подробна оценка на Пентагона за ефекта от изтеглянето на американските войски. Според авторите, ако социално-икономическите, политически и религиозни искания на сунитите не бъдат адресирани адекватно от националните и местните власти в Ирак и Сирия, много вероятно е ИД да получи възможност да за бъдещо активизиране и завладяване на територии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст