ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Пазарджик задържаха участник в телефонни измами

телефонна измама

Криминалисти от РУ-Пазарджик задържаха мъж, участвал в схема за телефонни измами. До момента са установени две жертви на престъпни посегателства с негово участие. На 23 януари в дома на 71-годишен от Пазарджик се обадил непознат и се представил за следовател. Използвал познатата схема и успял да заблуди пенсионера, че  е служител на реда, разследващ телефонни измами и търси неговото съдействие. След около час възрастният мъж хвърлил през терасата на жилището си торбичка със сумата от 100 лева и бижутата на съпругата си.

Далеч по-сериозен е случаят с 69-годишната жителка на областния град. Тук схемата на телефонната измама била същата, но жената се оказала  „по-усърдна“ в събирането на средствата. Тя отишла до клон на местна банка, откъдето изтеглила от сметката си 28 000 лева. Поставила парите в найлонова торбичка и ги занесла под пейка в кварталния парк.

Междувременно, след получаването на сигнали за случилото се, както и за множеството опити за телефонни измами, криминалисти от районното управление в Пазарджик формирали екипи за разследване и анализ на всеки случай. В рамките на оперативните действия е установен и задържан  посредникът, вземал парите от уречените места – 26-годишен жител на областния град. Работата на разследващите продължава за изясняване на евентуалната му съпричастност и към други престъпления, извършени на територията на региона и страната. По случая е образувано полицейско производство под наблюдението на Районната прокуратура в Пазарджик.

В тази връзка продължава активната разяснителна кампания за превенция на телефонните измами, която обхваща цялата област. Тя бе разпоредена от директора на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и цели отново да бъде насочено вниманието на хората да са предпазливи и да не се поддават на подобни схеми. В беседите с възрастните хора в местните клубове и по домовете на самотноживеещи пенсионери участват всички полицейски и младши-полицейски инспектори, обслужващи районите в петте полицейски управления от областната дирекция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст