ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пентагонът: САЩ няма да се изтеглят едностранно от Афганистан

Патрик Шанахан

САЩ няма да изтеглят едностранно войските си от Афганистан, без да се съгласуват със своите съюзници, каза днес американският и.д. министър на отбраната Патрик Шанахан след разговори с колегите си от НАТО в Брюксел, предаде ДПА.

"Няма да има едностранно намаляване на войските", заяви Шанахан пред журналисти в края на двудневната среща на министрите на отбраната от НАТО, на която Афганистан беше един от основните обсъждани въпроси.

"Това беше едно от посланията на срещата днес: ще се съгласуваме. Ние сме заедно", каза той и отбеляза, че НАТО играе важна роля в изграждането на афганистанските сили за сигурност.

Американските войски съставляват около половината от 17-хилядния контингент на НАТО в Афганистан, чиято мисия е да обучава и съветва местните сили за сигурност и да помогне за създаването на основа за траен мир в страната след 18 години конфликт.

В същото време обаче САЩ участват в подновени усилия за договаряне на мирно споразумение между талибаните и афганистанското правителство с оглед намаляване на американското военно присъствие.

В НАТО има тревога, че евентуално американско изтегляне може да застраши цялата мисия в Афганистан, като дестабилизира страната и доведе до влошаване на ситуацията с демокрацията и човешките права.

Шанахан заяви, че подкрепя НАТО, въпреки миналите критики на американския президент Доналд Тръмп към алианса, посочва Ройтерс.

"САЩ са обвързани с НАТО, нашите задължения по член 5 остават непоклатими и Америка ще продължи да води и да подкрепя трансатлантическото единство (и) сигурност", каза той.

Позицията му вероятно ще успокои съюзниците, разтревожени за ангажимента на САЩ към НАТО, след като предишният американски министър на отбраната Джим Матис подаде оставка заради разногласия с Тръмп.

Попитан за германския бюджет за отбрана, Шанахан каза, че процент и половина от брутния вътрешен продукт за военни разходи не е достатъчно, и призова за отделяне на повече пари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст