ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Добро начало, но какъв ще е краят…

валути

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Много добро начало на годината имаха  пазарите и така бе досега, но  дали положителният заряд ще съпътства инвеститорите до края й? Многото въпроси, които все още нямат отговор, като че ли са напът да се разрешат. Все още няма финално споразумение между САЩ и Китай, но Тръмп даде да се разбере, че двете страни вървят в правилната посока при  разрешаването  на търговските конфликти и той е готов да отложи във времето влизането в сила на по-високите мита и акцизи.

Негативите около Брексит като че ли вече са калкулирани в цените на търгуваните на финансовите пазари инструменти. Дилърите  претръпнаха и по тази тема  се настроиха за най-лошото, т.е. за твърд вариант.

Икономическите данни за Щатите са добри. Производствената и индустриална активност там са на ниво. Брутният вътрешен продукт нараства с 2.9 на сто. Безработицата е на екстремно ниски равнища  и по-скоро подсказва наличие на  глад за работна ръка. Инфлационните процеси гравитират около здравословните за икономиката и мечтаните от всеки централен банкер 2 на сто.

С много по-добри показатели е китайската икономика. Тя продължава да се развива все така бурно. С темп на нарастване на БВП от 6.4% и инфлация от само 2% тя се движи много добре по трасето за скорошно настигане и изместване на САЩ от челната позиция.

Еврозоната крета на опашката с БВП от 1.9% и с инфлация 1.7%, и засега е далеч от рецесия напук на зложелателите й.

За да се допълни оптимистичната картинка, трябва да се каже, че пазарите, общо взето, се развиват добре и инвеститорите са с положителна нагласа. Неслучайно водещите борсови индекси са на положителна територия от началото на годината. Щатският Down Jones Industrial Average отчита повишение от 10% за първите два месеца на годината. С толкова нараснаха китайският Shanghai Comp. и Хонконгския Hang Seng. Немският DAX и японският NIKKEI също отчитат отлични резултати от 6% ръст от началото на 2019-а. Покачването на цената на нефта с 20% също ясно показва, че търсенето му е голямо, т.е. световната икономика е в подем.

Фед заяви, че ще се въздържа от повишения  на основната лихва през  годината – тя  в момента е в диапазона 2.25-2.50 на сто. Ето защо цената на десетгодишните щатски облигационни емисии е на равнищата от края на декември, а доходността им е без изменение –  около 2.7% на годишна база.

Европейската централна банка прекрати програмата по финансово стимулиране на банковата система на еврозоната, но едва ли ще прибегне и към вдигане на лихвата, която е минус 0.4 на сто. Това е и основната причина цената на десетгодишните немски книжа да се повишава и доходността им да се понижава – от началото на годината пада  от 0.25 до 0.11 на сто.

Облигациите на Гърция, Унгария и Полша поскъпнаха съответно с по 5, 3 и 2 евро от началото на годината.   

Българските  еврооблигационни емисии също бяха много  търсени. Най-дългосрочната ни емисия, тази с падеж през 2035 г., поскъпна с нови 5 евро от януари досега, тези с падежи 2028-а и 2027 г. – с по 3 евро. Доходността им, която е в обратнопропорционална зависимост спрямо цената, се понижи с по 35 базисни точки и в момента е съответно 2.25, 1.15 и 0.95% на годишна база. Стойността на книжата с падеж 2024 г. също се повиши, но с по-умерената стъпка от 1 евро, а доходността й се понижи с 23 базисни точки до 0.25 на сто. Най-краткосрочните ни емисии – с падежи 2023-а и 2022 г., не отчетоха изменение на цената, но доходността им, бидейки предстояща, се понижи с по 6 и 3 базисни точки до 0.02% и минус 0.06% на годишна база.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст