ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС отпуска милиони на България за справяне с мръсния въздух

Мръсен въздух

Европейската комисия обяви инвестиция в размер на 116.1 млн. евро в проекти за околната среда и действията в областта на климата. Финансирането ще подпомогне проекти в Австрия, България, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения.

Избраните 12 проекта са с общ бюджет от 215,5 млн. евро, от които 116,1 млн. евро съфинансиране от ЕС. Финансирането от ЕС ще мобилизира инвестиции, водещи до още 3,2 млрд. евро, тъй като държавите членки могат да използват и други източници на финансиране на ЕС, включително земеделски, регионални и структурни фондове, "Хоризонт 2020", национални фондове и инвестиции от частния сектор, уточнява ЕК.

Български и унгарски градове ще получат за борба със замърсяването на въздуха – посредством мерки като подмяната на замърсяващите битови отоплителни системи или изграждането на устойчив обществен транспорт и на инфраструктура за велосипедисти и електрически превозни средства. Тези два интегрирани проекта имат общ бюджет от 32.6 млн. евро, като 19.6 млн. евро са от програма LIFE. В рамките на двата проекта ще се координира използването на близо 1.77 млрд. евро допълнително финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст