ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поискаха от съда постоянен арест за мъж, извършител на телефонни измами

съд казанлък

Районна прокуратура- Казанлък внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.П., на 58 г., привлечен като обвиняем за това, че в периода от 16 януари 2019 г. до 11 февруари 2019 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, на три пъти, в условията на продължавано престъпление и в съучастие с други лица, се е представял за длъжностно лице –  служител на МВР и за лекар, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у три лица – 75-годишен мъж, като му е причинил имотна вреда в размер на 10 300 лева, 69-годишна жена, като й е причинил имотна вреда в размер на 4 400 лева, като е направил опит да причини имотна вреда в размер на 5 735 лева на 72-годишна жена – престъпление по чл.210 ал.1 т.1 вр. с чл.209 ал.1 вр. с чл.20 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство е установено, че съучастник на обвиняемия П.П. се е обаждал по телефона на пострадалите лица и се е представял за служител на МВР или за лекар. Настоявал е свидетелите да съдействат на полицията за залавянето на телефонни измамници, като в единия от случаите е поискал парични средства за слагане на ваксина против свински грип.

На 16 януари 2019 г., в гр. Казанлък,  непознат мъж позвънил на 75-годишния свидетел и му казал, че се обажда следовател от МВР и че в гр.Казанлък има група измамници, от които трябва да се пази, поради което следва да продиктува мобилните номера на двата си телефона. След като затворил домашния си телефон, той бил набран по мобилния телефон. На пострадалия били дадени указания да приготви наличните си пари, като сумата от 10 300 лв. да пусне през терасата, за да може П.П. да ги вземе. На 11 февруари 2019 г., в гр. Казанлък, по същата схема била убедена 72-годишна свидетелка да изтегли спестяванията си от банка – 5 735 лв., която хвърлила парите през терасата, като те по-късно са били намерени и иззети от обвиняемия.

По делото е установено, че на 18 януари 2019 г., в гр. Казанлък,  непознат мъж се обадил на 69-годишната свидетелка, като се представил за доктор Георгиев и заявил, че дъщеря й е в болница, болна е от свински грип и са необходими средства за поставяне на ваксина. В този момент по телефона се включил жена, която плачела и искала помощ. Представящият се за доктор, поискал от жената да изтегли налична парична сума в банка. Свидетелката  предала съгласно указанията сумата от 4 400 лева лично на обвиняемия П.П., който й заявил: „Идвам от името на доктор Георгиев“.

До момента обвиняемият П.П. е осъждан 11 пъти.  Районна прокуратура-Казанлък счита, че се касае за престъпление с висока степен на обществена опасност, поради което внесе искане в съда за определена на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст