ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова поиска БСП да напусне парламента

Пресконференция БСП Корнелия Нинова

Групата на БСП да напусне парламента. Това поиска соцлидерката Корнелия Нинова в словото си пред Националния съвет, който заседава в този час на "Позитано" 20.

Нинова обясни, че има такова решение на Изпълнителното бюро, но то трябва да бъде гласувано от пленума.

БСП поставя няколко условия на управляващите и ако те не бъдат изпълнени, напуска. Това са: избор на нова ЦИК, отмяна на гласуванията на промените в Изборния кодекс, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване, всеки да може да си търси правата с касационна жалба.

Групата да напусне изцяло парламента, не да останат 20 души и да сменяме екипите, обясни Нинова. И посочи аргументите: Законодателният орган се ползва с 8% доверие и вместо да се коват закони, които да подобряват живота на гражданите, се правят тежък лобизъм и задкулисни договорки. Не спорове за политики, а жълти и обидни дебати.

Когато се бориш с модела на задкулисието, няма как да не си от другата страна, но не си в изолация, защото там са и гражданите, допълни соцлидерката.

Нинова предложи още Националният съвет да излезе с надпартийно обръщение, призив към всеки българин, който милее за закона, свободата и мнението си – за общ фронт срещу властта.

Общ фронт не БСП да печели избори, а за държавата, защото разградиха държавността, елиминираха конституцията, обясни лидерката. И се обърна към гражданите: Гласувайте за която партия искате, важното е да имате гарантиран свободен избор.

БСП ще внесе сигнал до Венецианската комисия за промените в Изборния кодекс и отправи призив към президента да наложи вето. Ако то бъде отхвърлено, ще се внесе жалба до Конституционния съд.

"Нашата цел не е те да станат, ние да седнем. Става въпрос за върховенството на конституцията и свободата на словото и мнението", обясни Нинова.

ГЕРБ предприеха мерки да си гарантират оставане на власт чрез корупция и фалшифициране на избори. Искат да превърнат диктатурата в държавна политика, наложена със закон, коментира Нинова. И даде примери: Извън бюджета, премиерът еднолично раздава пари без критерии и правила, което е диктатура. Сега се прави същото с Изборния кодекс. И тежкия удар срещу преференциите.

Фалшива новина е, че БСП има мнозинство в ЦИК, отсече лидерката. Но тук не става въпрос за квота и партия, а за върховенство на закона.

Две години говорим за задкулисието и модела на прехода. Онази нощ в парламента, когато се приемаше Изборния кодекс, беше брилянтен пример за това сговаряне. Беше грозен пазарлък на интереси. Беше ни предложен и на нас, но го отказахме, разкри Нинова.

Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Онази нощ беше ти на мен, аз на теб. Не сме участвали като партия в този грозен пазарлък и ви моля да имате самочувствие, че това, за което говорим, го правим ежедневно, обърна се Нинова към пленума.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст