ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британците се запасяват с евро с наближаването на Брексит

Евро

Докато британският министър за Брексит Стивън Баркли продължава в Брюксел с усилията на правителството за получаване на допълнителни отстъпки от ЕС по сделката на премиера Тереза Мей, британците се запасяват с евро на фона на бързо наближаващата дата за Брексит – 29 март.

Данните показват, че британците все още проявяват желание да пътуват в Европа, но също така може да илюстрират притеснения от спад на лирата при Брексит без споразумение, отбелязва изданието. 

Данните на пощенските служби, които обработват една от всеки четири транзакции с чуждестранна валута, сочат, че в последните месеци търсенето на евро валута се е засилило. През ноември и декември 2018 г. продажбите на евро са скочили с 5%, а през януари с 3 на сто. Въпреки че паундът остава устойчив спрямо еврото, британците все още помнят срива след референдума през 2016 г., когато той се срина с 10% в рамките на няколко дни. Паундът дори не започнал да се възстановява до нивата си преди референдума за Брексит, пише Independent.

Британското правителство продължава с опитите за излизане от застоя около "предпазния механизъм" за ирландската граница, който спъва одобряването на сделката на Тереза Мей в парламента. Министърът за Брексит Стивън Баркли ще разговаря в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние, а Тереза Мей също се очаква през седмицата в белгийската столица.

Опозиционната Лейбъристка партия обаче също има проблеми. Очаква се днес няколко депутати да напуснат партията, защото не са съгласни с политиката на Джеръми Корбин за Брексит и по отношение на антисемитизма. Критиците на Корбин са особено разгневени от постоянния му отказ да подкрепи втори референдум за Брексит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст