ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Къде са министрите на икономиката днес?????????????

Къде са министрите на икономиката днес?????????????

Петър Жотев

министър на икономиката (24 юли 2001 – 17 юли 2003)

Лидия Шулева

 

Лидия Сантова Шулева е български политик от партията Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), вицепремиер на България между 2001 и 2005 г., министър на труда и социалната политика между 24 юли 2001 и 17 юли 2003 г. и министър на икономиката между 17 юли 2003 и 23 февруари 2005 г.

(((друго от иконоимическите остриета на НДСВ – лидия шулева, пък смени изцяло попрището си. Днес бивщата министърка на труда и социалната политика, а след това и на иокономиката (все в правителството Сакскобурготски), е коуч. Тази все още нова за българия специалност бързо набира популарност, но нямоа точен превод – това е нещо като конкултант по личностно и организационно развитие. Шулева е щастлива баба на две внучки.

 

Румен Стоянов Овчаров е български инженер-физик, икономист и политик от Българската комунистическа партия, сега Българска социалистическа партия. Той е министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов, депутат в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание на България, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2007).

 

Александър Димов Божков е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС), вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов (1997 – 1999).

 

Любомир Петров Дачев е български политик, член на Българската комунистическа партия и Българската социалистическа партия. Между 1995 и 1996 е заместник-министър на образованието, науката и технологиите в кабинета на Жан Виденов, а в периода 1996 – 1997 е министър на промишлеността.[2]

 

Климент Петров Вучев е български инженер, бизнесмен и политикминистър на промишлеността през 1995 – 1996 година.

 

Витко Илиев Еленков е български политик. министър на промишлеността (17 октомври 1994 – 26 януари 1995).

 

Румен Здравков Биков е български бизнесмен и политик от Съюза на демократичните сили (СДС), напуснал организацията през 1992 година. Той е министър на промишлеността в правителството на Филип Димитров (1992) и в правителството на Любен Беров (1992 – 1994).

 

Иван Пушкаров е български политик. Заема поста министър на индустрията, търговията и услугите в коалиционното правителство на Димитър Попов. През 1991 г. е избран за народен представител в 36-то народно събрание и за министър на индустрията и технологиите в правителството на Филип Димитров.

 

 

(((бившият мвинистър на икономиката и транспорта в кабинета Сакскобурготски и на администрацията при Станишев – николаВасилев, държи в рецеке си инвестиционните портфейлие на стотици хора от над 20 държаи от западна Евопропа, САЩ, Япония, Хонконг и Сингапур. Фирмата му е най-голямата и най-борзо разрастващата се в този бранш у нас. Притежава престижната CFA – сертифициран финансов анализатор и епървият българи с тази степен, работил като инвестиц4ионен банкер  в ЛОНДОН, ТОКИО И Ню Йорк и Будоапеща. Издаде и две книги – Меню за реформатори и Кариера или не, които са наръчници за непросветените в икжнжмшкото в HR и сферата.

Николай Василев управлява парите на стотици важни хора от цял свят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5363442 www.24chasa.bg

Сподели

14.03.2016 14:41; Лиляна Клисурова 15535;

 

  •  

< >Вляво Василев разговаря с княз Кирил и Любка Качакова в нощта на парламентарните избори през 2001 г.През 2001 г. Василев заедно с Пламен Панайотов бе в групата на НДСВ, която преговаря с другите партии за съставяне на кабинет. В заключителния кръг на разговорите се включиха Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган.Николай Василев с главния секретар на МВР Бойко Борисов през 2002 г.Като министър на транспорта в кабинета "Сакскобургготски" Василев показа, че има пилот в самолета.Като министър на администрацията Василев извоюва еврото да се пише на кирилица на банкнотите в ЕС, а табелите у нас да се изписват правилно на латиница.

 

 

Къде са днес бившите царисти? Колко от тях са активни в политиката, кои са се върнали към професиите си и кои са се отдали на нови занимания? Това ще ви разкаже “24 часа” в поредицата “Царските хора днес”.

Той държи в ръцете си инвестиционните портфейли на стотици важни хора от над 20 държави от Западна Европа, САЩ, Япония, Хонгконг и Сингапур. 7 години след като излезе от изпълнителната власт, Николай Василев прави днес това, което по собствените си признания умее най-добре – управлява инвестиции.

Преди 15 г. Василев влезе с летящ старт в политиката. 32-годишният финансист бе едно от юпитата, които се върнаха със семействата от Лондон заради царя – заедно с Милен Велчев, Красимир Катев, Илия Лингорски, Павел Езекиев и др. Заедно с Любка Качакова бяха част от “Българския Великден” – онези млади и успели в чужбина българи, които Иван Костов събра през 2000 г., за да помагат в процеса за присъединяването ни към ЕС.

През 2001 г. юпитата написаха икономическата програма на царската партия.

Обединяваше ги и

приятелството с

княз Кирил,

с когото се познават от лондонското сити.

 

Вляво Василев разговаря с княз Кирил и Любка Качакова в нощта на парламентарните избори през 2001 г.

Василев е сред рекордьорите по участие в изпълнителната власт в новата ни история – беше в две правителства и изкара пълни 8 години в МС начело на 3 министерства. В кабинета “Сакскобургготски” беше вицепремиер и започна като министър на икономиката, но по средата на мандата пое транспорта и съобщенията. По времето на Сергей Станишев пък бе министър на държавната администрация.

 

През 2001 г. Василев заедно с Пламен Панайотов бе в групата на НДСВ, която преговаря с другите партии за съставяне на кабинет. В заключителния кръг на разговорите се включиха Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

 

Николай Василев с главния секретар на МВР Бойко Борисов през 2002 г.

Животът показва, че не е много здравословно човек да се занимава с политика по-дълго време, обяснява днес Василев решението си да се върне в бизнеса. Спомня си позитивно и с умиление за напрегнатите години във властта, но е щастлив със сегашната си работа и признава, че винаги е уважавал повече частния сектор.

След 2009 г., когато излиза от властта, решава да остане да живее и работи в България. Първата причина е емоционална: “През 2001 г. се върнахме голяма група българи и немалко хора последваха нашия пример. И ако нашата групичка дружно си беше заминала след това в чужбина, щеше да бъде много грозно и може би много хора щяха да ни последват.” Втората причина е по-прагматична: “Това са 8 г., след които много от бизнес контактите и от семейните приятели вече бяха в България. И ако човек тръгне отново да работи в чужбина, това означава да започне всичко отначало.”

С удоволствие се върнах към старата си професия от 90-те години, но вече в България, щастлив е Василев. Фирма “Експат капитал”, в която той е управляващ партньор и изпълнителен директор, е най-голямата и най-бързо развиващата се в този бранш у нас. “Ние приличаме на малка швейцарска частна банка, без да сме банка. Инвестираме в ценни книжа и управляваме няколко стотин индивидуални инвестиционни портфейла на важни хора от цял свят”, обяснява той. Казва, че сред клиентите му има много известни имена, но желае да разкрие такива от професионална етика.

Категоричев е, че фирмата му не е резултат на осребряване на участието му във властта.

Хората се интересуват

повече от работата ми

отпреди

министерските постове,

казва Василев. И може би има основания с богатата си биография – от 1999 г. притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Работил е като инвестиционен банкер, бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Днес няма друг бизнес освен инвестиционната компания, защото “най-добре е човек да се занимава с това, от което разбира”. Понякога прави консултации, но повече на приятелска основа, не го търсят много днешните управляващи.

Не е и нужно, достатъчно е да прочетат книгата му “Меню за реформатори”.

Засега не мисли да се връща в политиката, но не се зарича за вбъдеще. А и реално в момента няма ситуация, която да предполага това, след като партията му НДСВ е дори под санитарния 1%. Василев все още е част от жълтата формация. Казва, че НДСВ не е в “особено добра форма” днес, но не чувства вина за това. Някои казват, че съдбата на партията щяла да е различна, ако Василев бе станал лидер през 2009 г., когато царят се оттегли. Тогава той се кандидатира, но загуби от Христина Христова.

Поддържа връзка с повечето от бившите си колеги от изпълнителната власт и от НДСВ, с групата на юпитата.

“Много често се

виждам с царя,

от което съм щастлив. Той е в отлична форма и се радвам, че съм от хората, които го познават добре”, казва Василев.

Сега има повече свободно време. Обича да играе на семейни игри с дъщерите си Виктория, на 8 г., и Александра, на 3 г. Каката вече проявява интерес към инвестициите и любимата ѝ игра е “Монопол”. Обича да пътува и да чете книги. Ходи на фитнес, а наскоро открил и скуоша.

 

Като министър на транспорта в кабинета "Сакскобургготски" Василев показа, че има пилот в самолета.

 

Като министър на администрацията Василев извоюва еврото да се пише на кирилица на банкнотите в ЕС, а табелите у нас да се изписват правилно на латиница.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст