ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обвинителен акт спрямо полицейски служители за грабеж и подкуп, взет чрез изнудване

съд пловдив

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо П.А., на 33 г.,  и С.М., на 45 г., за това, че в съучастие като извършител и в съучастие с неизвестен извършител, са отнели чужди движими вещи – 5 000 кутии цигари, марка „Busi-nees royals“, на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи, всичко отнето на обща стойност 41 500 лева, от владението на М.М., с намерението противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и заплашване и грабежът е в големи размери – престъпление по чл. 199 ал. 1 т.1 във вр. чл. 198 ал.1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. По делото е установено, че обвиняемият П.А. през посочения период бил служител на ОД на МВР-Пловдив.

На съд са предадени и С.М., на 45 г., В.Г., на 32 г., Г.И., на 38 г., и Ж.К., на 33 г., за това, че в качеството си на длъжностни лица – полицейски служители, за С.М., като старши полицай към отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, а за В.Г., Г.И., и Ж.К., като полицейски служители към РУ на МВР- гр. Раковски, са поискали от М.М., и приели чрез другиго, дар-пари в размер на 20 000 лева, които не им се следват, за да нарушат службата си, като не предприемат действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – чл. 234 ал. 1 от НК – държане на акцизни стоки без бандерол, за което са имали информация и данни, в нарушение на разпоредбите на Закона за МВР, длъжностната характеристика и НПК, като подкупа е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение – престъпление по чл. 302 т.1 и т.2 във вр. чл. 301 ал.2 във вр. ал. 1 във вр. чл.20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

През декември 2016 г., в гр. Пловдив, М.М. превозвал цигари без бандерол. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар. Обвиняемите П.А. и С.М. имали предварителна информация за това какво превозва М.М., поради което спрели автомобила и го отклонили за проверка в парка. Там разпоредили на М.М. да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото  пристигнал друг автомобил, марка  „Фолксваген Пасат“, в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса на М.М., като в претоварването помагало неустановено по делото лице. От кожена чанта в колата на М.М. били отнети и горепосочените пари.

На 15 март 2017 г. М.М. бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това обвиняемите С.М., Г.И., В.Г. и Ж.К. се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че „работата е сериозна“ и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край село Войводиново, обл. Пловдив. Там обвиняемият С.М. чакал в черен джип. Взел парите от свидетел, изпратен от пострадалия, скъсал снимката и му казала да си върви.  Паричната сума били разделени между четиримата обвиняеми.  Спрямо обвиняемият Г.И. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, като той е бил задържан до 31 декември 2018 г. , наложена му е забрана да напуска пределите на страната. В.Г. и Ж.К. също са с мярка за неотклонение „парична гаранция“, а обвиняемите С.М. и П. А. са с мярка за неотклонение „задържане под стража“ по друго наказателно производство.

Предвиденото от закона наказание за грабежа, за който на двама от обвиняемите е повдигнато обвинение, е лишаване от свобода от 5 до 15 години. По обвинението за подкуп, повдигнато спрямо четирима обвиняеми, законът е предвидил наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст