ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на Хуавей: Няма начин САЩ да ни смажат, светът не може да се откаже от нас

Основател президент на Хуавей Huawei Жън Чжънфей

Основателят и президент на Хуавей (Huawei) Жън Чжънфей определи ареста на своята дъщеря и финансова директорка на китайската компания Мън Ванчжоу като политически мотивиран, предаде Ройтерс.

"Първо, аз възразявам срещу това, което направиха САЩ. Политически мотивирано действие от този вид не е приемливо", каза Жън в интервю за Би Би Си.

Финансовата директорка на Хуавей бе арестувана на 1 декември в Канада по искане на Съединените щати. На Мън в САЩ бяха повдигнати обвинения в банкова измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран, припомня Ройтерс.

САЩ обвиниха Хуавей и друга китайска телекомуникационна компания, Зет Ти И (ZTE), че работят за правителството в Пекин, и изразиха опасения, че оборудване на двете групи може да бъде използвано за шпионаж срещу американци.

Основателят на Хуавей отново заяви, че компанията "никога няма да извърши" каквито и да било шпионски дейности.

Хуавей е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отбелязва Ройтерс.

"Светът не може да се откаже от нас, защото сме по-напреднали", увери Жън. Той призна, че ако Съединените щати успеят да убедят още страни да не използват временно оборудване на Хуавей, тогава компанията може да ограничи малко дейността си.

"Няма начин САЩ да могат да ни смажат", подчерта в същото време основателят на Хуавей в първото си интервю за чуждестранна медия след ареста на своята дъщеря.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст