Депутатите приеха правила за избор на членове на ЦИК

депутати

Депутатите приеха процедурни правила за условията и реда за избор на членове на Централната избирателна комисия. Това бе и едно от решенията, които ГЕРБ върнаха в пленарната зала за прегласуване след обвиненията на опозицията, че готвят машинации на предстоящите избори. В сряда правната комисия в парламента даде зелена светлина на процедурата. А от решенията на депутатите стана ясно, че на 18 или 19 март кандидатите, предложени от партиите, парламентарните групи и неправителствените организации, ще влязат за гласуване и в пленарната зала.

Според проекта на решение председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК се избират от Народното събрание. Останалите 14 членове на ЦИК се назначават с указ на президента. Българските неправителствени организации могат да правят предложения за членове на ЦИК до парламентарно представените партии и народните представители в 12-дневен срок, а народните представители и парламентарно представените партии – в 14-дневен срок, от приемането на процедурните правила.

Също така бе решено седем дни преди изслушването на кандидатите, на страницата на парламента се публикуват имената и мотивите на номинираните. Сред изискванията за кандидатите са те да имат висше образование със степен "магистър" в специалностите математика, информатика, политически науки, социология. Депутатите решиха още изслушването на кандидатите да се състои на открито заседание на Комисията по правни въпроси, което ще се излъчва онлайн на сайта на Народното събрание.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст