До края на годината всички училища трябва да имат wi-fi мрежи

Красимир Вълчев НИМХ

До края на 2019 г., а вероятно и до средата на годината, всички училища в страната трябва да имат изградени wi-fi мрежи. В края на миналата година финансирахме и последните около 600 училища, които нямаха изградени локални интернет мрежи. Това заяви министърът на образованието  Красимир Вълчев на конференция за дигиталното образование.

Всички училища в страната са около 2400. Не е важно училищата да имат само интернет мрежи, като сбор от рутери, а те трябва да са и защитени, обясни Вълчев, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че интернетът в училищата трябва да е безопасен и да е насочен към полезно образователно съдържание.

Важно е да реализираме политиките за изучаване и придобиване на разширени дигитални умения в училище, защото днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г., когато голяма част от професиите ще изискват повече дигитални умения от днешните, каза министър Вълчев. По думите му това ще са умения на създатели на дигитално съдържание, като "хората ще си взаимодействат с машини с изкуствен интелект, програмирани отново от хора". Затова обучението и дейностите по интереси в дигиталната креативност трябва да се разширяват и към предучилищното образование, като беше въведен и предметът "Компютърно моделиране".    

С проекта "Образование за бъдещето", който започваме, ще се финансират дейности по интереси още от първи клас в областта на дигиталната креативност, съобщи министър Вълчев. По този проект ще се изгради и платформата – т.нар. облак, с безплатно и достъпно образователно съдържание, което ще може да се създава и от учителите – срещу заплащане. Това образователно съдържание ще бъде валидирано, но това няма да са единствените електронни образователни ресурси. Информационните технологии са възможност в по-голяма степен да се провокира интереса на учениците към ученето, отбеляза Вълчев. По думите му, обаче "основният актьор в класната стая остава учителят, който постоянно трябва да бъде квалифицирани и мотивиран". Особено началните учители имат голяма нужда от обучения по ИТ и дигитална креативност, ще има обучения и на учители за разработването на електронни уроци, каза образователният министър.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст