Министър Маринов се срещна с министъра на бежанците и миграцията на Афганистан

мвр-авганистан

Министър Маринов проведе двустранна среща с министъра на бежанците и миграцията на Афганистан. Срещата бе осъществена в рамките на Шестата министерска конференция на Будапещенския процес. В разговора с  афганистанския министър Саид Хюсеин Алими Балхи , Младен Маринов потвърди  подкрепата на България за мира и стабилността в Афганистан и продължаващата българска помощ в тази връзка. Той представи накратко миграционната ситуация в страната ни, като подчерта, че афганистанските граждани са основна нация, подаваща молби за убежище. Българският вътрешен министър отбеляза доброто сътрудничество до момента с посолството на Афганистан  у нас за издаване на документи за доброволно завръщащи се лица и изрази очакване това сътрудничество да се активизира, така че афганистанските граждани, които са изчерпали всички възможности за престой, да могат да се завърнат в своята страна.

Министър Маринов изрази готовността на България отново да организира през 2019 г. обучение за  полицейски служители от Афганистан. От своя страна афганистанският министър благодари за българската подкрепа. Той изтъкна, че  отдават сериозен приоритет на борбата с трафика на мигранти и в този смисъл потвърди готовност за съвместна работа по проекти за управление на миграцията.  Отбеляза важността на изпълнението на Съвместния път напред между Афганистан и ЕС и определи точка за контакт, която да подпомага сътрудничество с посолството в София при издаването на документи.

България е готова за взаимодействие по всички въпроси от взаимен интерес за противодействие на престъпността, заяви министър Маринов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст