Свързва ни приятелство и общо историческо минало

Н.Пр. Текла Харангозо е родена в Будапеща на 31 януари 1979 година. В периода 1986-1993-а живее в София със семейството си. Завършила е Московския държавен университет по международни отношения с разширено изучаване на езици – български, английски и френски, както и Szilágyi Erzsébet High School в Будапеща. Кариерата на госпожа Харангозо започва като съветник в департамента по международни отношения в унгарското Министерство на икономиката и транспорта. Впоследствие заема различни длъжности, свързани с енергетиката и инфраструктурата, външната търговия и търговската мисия в посолството на Унгария в Москва. В периода 2012-2013-а е главен съветник в департамента по международни отношения  към Министерство на националното развитие. Впоследствие е началник отдел в Държавен секретариат на правителствения комисар по унгарско-руските отношения към кабинета на министър-председателя, и началник отдел в руския департамент към Министерство на външните работи и търговията. От септември 2016-a  Н.Пр. Текла Харангозо е посланик на Унгария в София. Омъжена, с едно дете.

Ваше превъзходителство, кои са най-големите предизвикателства в досегашната Ви дипломатическа кариера?

– Трудно ми е да отговоря на този въпрос, тъй като обикновено задачите, които ни предстоят изглеждат най-трудни, но периодът на българското председателство на Съвета на Европа определено бе сериозно предизвикателство за нас. Пристигнаха редица делегации на високо равнище, а съгласуването на програмите като съдържание и техническо осъществяване не беше лесно. За щастие унгарско-българските отношения са отлични, така че получих и получавам максимално съдействие от българската страна, когато срещна трудности. Тук отново бих искала да Ви поздравя за успешното председателство, което повдигна редица важни и за нас въпроси като разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани и въпроса за миграцията.

Посланик на Унгария в София сте от края на 2016-а. Опознахте ли страната ни, какво мислите за България?

– Аз съм от късметлиите, които са имали шанса да опознаят България от по-рано. В детството си прекарах шест години в София, благодарение на задграничното назначение на моя баща. През този период усвоих езика и опознах страната, тукашната култура и гостоприемните български хора. Сега установявам, че София е постигнала огромен напредък през последните години. В сравнение с детските ми спомени тя се е превърнала в съвременен европейски град. Като гледам красотата на големите исторически градове на България и нейните природни дадености е жалко, че страната ви е известна предимно като дестинация за морски туризъм.

По какво си приличат и по какво се различават унгарците и българите? 

– Не бих могла да откроя особено големи разлики. Виждаме много неща по сходен начин, както в политически, така и в обществен план. Добра база за това е и общото ни историческо минало. За мен е огромно удоволствие, че през есента на 2016-та година унгарското Държавно събрание и българското Народно събрание единодушно обявиха 19-ти октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, което ще укрепи още повече обвързаността между двата народа.

Как се развиват политическите, икономическите, търговските и културните отношения между България и Унгария? Инвестира ли унгарският бизнес у нас и обратното? Кои са най-добрите примери в това отношение? 

– Според данните за инвестициите в България, общият им размер към 31.12.2018-а е 49.6 млрд. евро за периода 1996-а -2018-а. Унгария  заема осмо място с 1.916 млрд. евро или 3.86на сто от всички реализирани инвестиции в България. През 2018-а са реализирани 585.3 млн. евро инвестиции от Унгария. Най-големи унгарски инвеститори са ОТП, Видеотон, Т-Системс, Дунапак, Форнети и други.

През 2018-а ОТП Груп чрез Банка ДСК ЕАД придоби Сосиете Женерал Експресбанк АД, в резултат на което ще изпревари дългогодишния лидер УниКредит Булбанк АД на българския пазар. ОТП е най-динамично развиващата се банка в целия регион. През миналата година тя беше отличена от Euromoney като най-добра банка в Централна и Източна Европа.

Друго голямо унгарско предприятие в България е Видеотон в Стара Загора.

Как бихте промотирали Унгария пред българите, които биха желали да я посетят? Какво не знаем за страната ви? 

– В общи линии целта на унгарското правителство е да направи достъпни постиженията на унгарската култура, за възможно по-широк кръг от хора, като представя паралелно и равностойно ценностите от миналото и настоящето. Все повече трябва да се приспособяваме към постоянно променящите се потребности. Имам предвид и приобщаването на младите с подходящи послания. Унгария е страната на фестивалите Това също ни помага да доближим културата до младите. Със сигурност сте чували за унгарските фестивали Balaton Sound, Volt, Сигет, които добиват все по-голяма международна популярност.

Особено внимание отделяме на т. нар. Хунгарикуми, както и на популяризирането на продукти, които чужденците веднага  асоциират с Унгария. Такива са унгарското вино, гулашът, паприката, кубчето на Рубик. Всички те затвърждават бранда на страната, признанието, което е спечелила досега. 

Не можем да подминем нашите природни богатства, нашите минерални извори и, въпреки че вече споменах за фестивалите, в областта на класическата музика също има с какво да се гордеем.

Предвидили ли сте специални инициативи по повод националния празник на Унгария – 15 март? 

– Всяка година в Унгария се провеждат грижливо подготвени възпоменателни инициативи, свързани с революцията и борбата за свобода от 1848-а – 1849-а. По този повод тържества ще има в цяла Унгария – от големите градове до най-малките населени места и извън пределите на страната, където живеят етнически унгарци, както и в местата по света, населени с унгарци. Проявите се провеждат по толкова различни начини форми, че е трудно да бъдат изброени. Съществува отделен щаб, който обхваща всички мероприятия, както и официален сайт, където могат да се видят по-важните точки от програмата.  В България по традиция ще поднесем венци и цветя пред паметните плочи на нашите борци за свобода Шандор Петьофи и Лайош Кошут в София. Организираме прием по случай националния празник, на който са поканени на първо място унгарците, живеещи в България, а на 15-ти март вечерта в Софийска Филхармония ще изнесе концерт цигуларят  Крищоф Барати, лауреат на наградите Кошут и Лист.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

– Тук съм с моя съпруг и 13-годишния ми син, като българска връзка има и в рамките на нашето семейство – съпругът на сестра ми е българин.

Знаем, че сте добра скиорка, имате ли и други хобита, или спортове, от които се увличате? 

– Обикновено прекарвам свободното си време с моето семейство сред природата. Планините в близост до София предоставят чудесна възможност за това. Както вече споменах, прекарах няколко години от детството си тук, тук се научих да карам ски, да яздя кон, така че се опитвам да включа тези дейности в програмата на семейството ми през почивните дни.

Кои са любимите Ви дестинации за ваканция или приятен уикенд? 

– Във всичко мога да намеря възможност да се разтоваря и заредя – от преходите в планината, през разглеждането на забележителности до летуването на море. Откакто сме в България, през зимата обикновено караме ски, а през лятото редовно отскачаме до морето, най-вече през дългите уикенди.

Как се отнасяте към празникът на дамите – 8 март, и кой е най-вълнуващият подарък, които сте получавали? 

– На 8 март дамите обикновено получават букет от пролетни цветя, и при нас не е по-различно. По-сериозни подаръци подаряваме на рождени дни и годишнини.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст