БСП ще предложи свои хора за ЦИК, въпреки че е вън от парламента

Тодор Байчев

БСП ще направи своето предложение за представители на новия състав на ЦИК, но ще изчака предложенията и на неправителствени организации, и на професионални гилдии, след това ще се направи селекция. Това обясни депутатът от левицата Тодор Байчев. "Принципът на избор ще е професионализмът, а не верността към председателя на парламентарната група", поясни той. И така отговори на обвинението, което председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи няколко пъти, че Корнелия Нинова иска да се смени съставът на ЦИК, за да вкара там свои хора, тъй като сегашните членове са предложени от Мая Манолова и Михаил Миков.

"Начинът, по който може да бъде наредена една листа от партията, не е задължително да бъде харесан от избирателя. Именно преференциалният вот дава възможност тя да бъде пренаредена вътре в самата партия. Това дава сигнал за всяка партия", каза пред БНР Тодор Байчев по горещата тема от последните дни. Той обясни, че решението, което е взето на заседание на парламентарната група на "БСП за България" е депутатите да се откажат от възнаграждението си, като това изключва всякаква компенсация.

"Взели сме решение и да се откажем от ползването на служебни автомобили от парламента, както и командировъчни. Г-жа Нинова е изпратила писмо до председателя на Народното събрание, в което заявява, че освен отказа ни, при промяна на правилника на работата на парламента, заедно с предложенията на ГЕРБ, да се имат предвид и нашите – за намаляване и замразяване на депутатските заплати", посочи депутатът от левицата. Попитан дали социалистите ще влязат в пленарна зала, за да защитят своето предложение, Байчев обясни, че вероятно преди това този въпрос ще бъде обсъден в групата или на пленум.

"На този етап Националният съвет на БСП е взел решение депутатите от левицата да излязат от парламента. Това може да реши  Националният съвет, да прецени, дали трябва да се влезе в парламента, било за гласуване на президентското вето, по този, или друг въпрос", поясни Байчев.

Междувременно БСП започва поредица от срещи с НПО, граждански сдружения и партии за общ фронт за честни избори. Първата ще е с ръководството на Гражданско движение "ДНЕС" в София. На нея ще отидат председателят на БСП Корнелия Нинова и членове на ръководството на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, Филип Попов и Христо Проданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст